Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

ROBERT FICO: Mentálne mám s dodávkami zbraní na Ukrajinu veľký problém

Rokovanie 146. schôdze vlády Slovenskej republiky v stredu 11. februára 2015 v Bratislave. Na snímke predseda vlády SR Robert Fico. Foto: TASR - Štefan Puškáš

Premiér prišiel pred výbor prezentovať stanovisko Slovenska pred štvrtkovým neformálnym summitom Európskej únie v Bruseli.

Bratislava 11. februára (TASR) - To, čo sa deje na východe Ukrajiny, je podľa premiéra Roberta Fica typickým dôkazom toho, že sa zabudlo na akékoľvek hodnoty v medzinárodnej a svetovej politike. "Žiadne hodnoty neexistujú. Ide o jasný mocenský súboj a jediným riešením je aké-také nastavenie rovnováhy vo svete. Ak nebude nastavená, tak Ukrajina bude dlhodobo predmetom vojenského konfliktu," upozornil dnes na rokovaní parlamentného výboru pre európske záležitosti.



Fico prišiel pred výbor prezentovať stanovisko Slovenska pred štvrtkovým (12.2.) neformálnym summitom Európskej únie v Bruseli. Na zasadnutiach sa chce riadiť dvoma princípmi, a to, že SR bude podporovať jednotný postup EÚ, ale zároveň chrániť svoje národné záujmy.

Naďalej je presvedčený o tom, že doterajšie sankcie nezmenili vôbec nič na zabíjaní ľudí a zmenšení napätia na východe Ukrajiny. Podľa neho mali úplne iné pozadie, pričom vôbec nesmerovali k riešeniu vojenského konfliktu. "Niekoho poškodili a niekoho zvýhodnili. Veľmi opatrne so sankciami. Akurát sme si poškodili navzájom vzťahy a ekonomicky sa poškodili v európskom priestore," podčiarkol.

S rozširovaním "čierneho zoznamu" o ďalších občanov Ruska a proruských ukrajinských predstaviteľov nemá Fico žiadne problémy. Nepodporuje však zaradenie tzv. Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky na teroristický zoznam. "Je to krok, ktorý nemá žiadny význam," podotkol.

Na rozšírení zoznamu sa v pondelok (9.2.) dohodli šéfovia diplomacií členských štátov EÚ s tým, že nadobudne platnosť až v pondelok 16. februára v závislosti od dnešných rokovaní v normandskom formáte v bieloruskom Minsku.

Premiér nevylúčil, že na základe výsledkov schôdzky v Minsku, sa niektoré členské štáty NATO rozhodnú poskytnúť Ukrajine zbrane tak, ako na to vyzval ukrajinský prezident Petro Porošenko. Zopakoval, že slovenská vláda je proti dodávkam zbraní, ale nemôže individuálnym členským štátom v tom zabrániť. "Mentálne s tým mám veľký problém," deklaroval s tým, že to povedie k normálnej vojne s komerčnými zbraňami na pomerne veľkom území Ukrajiny. Avizoval, že pri zvýšení napätia a rozhodnutí o dodávkach zbraní bude zvolaná Bezpečnostná rada štátu a spravia sa výrazné opatrenia na východnej hranici SR.

To, že sa Moskva a Kyjev nevedia na riešení konfliktu dohodnúť, vníma Fico tak, že Rusko nemá kam ustúpiť a Ukrajina by považovala akýkoľvek ústupok za totálnu prehru.