Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 28. máj 2024Meniny má Viliam
< sekcia Slovensko

V prípade východoslovenského podsvetia uložil súd tri doživotné tresty

Na snímke Róbert O. Foto: TASR

Pôvodná obžaloba na celú zločineckú skupinu bola podaná 27. apríla 2007 a súd do dnešného dňa vytýčil v tejto kauze približne 130 pojednávaní.

Pezinok 9. augusta (TASR) – Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku odsúdil dnes na dlhoročné tresty odňatia slobody Róberta O., považovaného za bosa východoslovenského podsvetia, a ďalších 15 obžalovaných. Rozhodnutie ešte nie je právoplatné, odvolala sa aj obhajkyňa Róberta O. i obhajca Róberta N.

Róberta O., Róberta N. a Jaroslava P. odsúdil ŠTS na výnimočné tresty odňatia slobody na doživotie. V prípade je spolu 16 obžalovaných za 19 skutkov.

Podľa súdu sa mali jednotliví obžalovaní dopustiť trestných činov ako založenie, zosnovanie a podporovanie zločineckej a teroristickej skupiny, viacerých vrážd, nedovoleného ozbrojovania, lúpež, vydieranie, krádeže, poškodzovanie cudzej veci a ďalšie.

ŠTS tak odsúdil Róberta O., Róberta N. a Jaroslava P. na trest odňatia slobody na doživotie, Jozefa L. na 25-ročný trest odňatia slobody, Ľubomíra B. na 12,5 roka, Pavla K. na 12 rokov, Jaroslava J. na 11 rokov, Jána B. na deväť rokov, Martina M. na osem rokov, Rudolfa O. na päť rokov, Ľuboša V. na päť rokov, Michala B. na štyri roky, Róberta Cs. na štyri roky, Ladislava F. na tri a pol roka, Romana D. na tri a pol roka a Mariána T. taktiež na tri a pol roka.

Podľa odôvodnenia súdu, ŠTS okrem iného uveril usvedčujúcej výpovedi korunného svedka.

Súd zdôraznil, že dokazovanie bolo zložité, nakoľko obžalovaní vykonávali trestnú činnosť maskovane, v kuklách. "Dá sa odhaliť len takým spôsobom, že niekto začne rozprávať," uviedol okrem iného predseda senátu pri odôvodňovaní rozsudku. Obžalovaní podľa jeho slov páchali trestnú činnosť mimoriadne brutálne.

Pôvodná obžaloba na celú zločineckú skupinu bola podaná 27. apríla 2007 a súd do dnešného dňa vytýčil v tejto kauze približne 130 pojednávaní.

TASR prináša výberovú chronológiu megaprocesu v kauze údajného východoslovenského zločineckého gangu Róberta O.

4. mája 2007 - Prokurátor Úradu Špeciálnej prokuratúry podal na Špeciálny súd (ŠS) v Pezinku žalobu na členov zločineckého gangu z Košíc pod vedením Róberta O. Zločinecký gang mal podľa obžaloby na svedomí štyri vraždy, tri pokusy o vraždu a mnoho ďalších násilných trestných činov.

8. augusta 2007 - Začalo sa hlavné pojednávanie s údajnými členmi východoslovenského zločineckého gangu Róberta O. Počas troch týždňov hlavného pojednávania senát vypočul na návrh špeciálneho prokurátora a početného tímu právnych zástupcov 16 obžalovaných, 60 svedkov a jedného chráneného svedka Róberta G. Ďalších 74 svedkov sa na pojednávanie nedostavilo a 43 svedkov senát ŠS vylúčil na iné samostatné konanie. Obhajoba poukázala na to, že vyšetrovateľ údajne zamietol niektorých svedkov, ktorí boli na mieste činu vraždy Albánca Ganiho Selmaniho.

1. októbra 2007 - Po viac ako mesačnej prestávke pokračovalo pred senátom Špeciálneho súdu v bratislavskom Ústave pre výkon väzby hlavné súdne pojednávanie so skupinou Róberta O. Z neznámeho miesta prostredníctvom telemostu vypovedal chránený svedok Róbert G. Potvrdil, že Robert O. bol šéfom košického podsvetia. Podľa jeho výpovede zločineckú skupinu zosnovali v lete 2000 v Košiciach. Zameriavala sa na vydieranie, úžerníctvo a vraždy. Róbert O. podľa svedka vlastnil aj hracie automaty, ku ktorým sa mal dostať nelegálnym spôsobom. V tejto súvislosti svedok spomenul prepojenie na spoločnosť BMG Horizont.

8. októbra 2007 - V posledný deň októbrového pojednávania označil Róbert I., jeden z predvolaných svedkov, Róberta O. za nekonfliktný typ a za spoľahlivého partnera v obchodných záležitostiach. Z predvolaných 18 svedkov sa pred trojčlenný senát dostavili iba traja, štvrtého svedka Júliusa Trelu predviedli z ústavu pre výkon väzby, kde si odpykával trest za krádež. Pojednávanie odročili.

19. novembra 2007 - V bratislavskom Ústave na výkon väzby sa začalo ďalšie hlavné súdne pojednávanie v trestnej veci s údajnými členmi gangu Róberta O. Súd mnohým obvineným predložil aj usvedčujúce predmety: sekera a kladivá s oceľovými rukoväťami. Ako svedka vypočuli aj vyšetrovateľa trestnej činnosti skupiny z Úradu boja proti organizovanému zločinu, aj ďalších štyroch svedkov, medzi nimi ešte jedného príslušníka Policajného zboru. Čítali sa listinné dôkazy.

8. januára 2008 - Senát Okresného súdu Košice II vyniesol v poradí už tretí rozsudok vo vlečúcej sa vydieračskej kauze známeho údajného bossa časti východoslovenskej zločineckej skupiny Róberta O., Jána B. a Pavla G. Obvinených uznal súd za vinných z vydierania dvojice podnikateľov firmy Energyco, s.r.o., od ktorých v apríli 2002 mali žiadať milión korún a odsúdil každého z nich na dva roky s podmienečným odkladom na skúšobnú dobu – Jána B. na päť rokov a Pavla na štyri roky. V prípade Róberta O. súd zastavil trestné stíhanie z dôvodu, že je stíhaný za závažnejšiu trestnú činnosť.

21. januára 2008 - Začalo sa hlavné pojednávanie ŠS v Pezinku s údajnými členmi gangu Róberta O. Spolu s ním sedeli na lavici obžalovaných aj Róbert N. a Jozef L. Ďalší 13 obžalovaní požiadali o pojednávanie v ich neprítomnosti. Išlo už o štvrtú etapu hlavných pojednávaní v tomto megaprocese.

17. marca 2008 - ŠS prijal na verejnom zasadnutí obžalobu prokurátora, v ktorej obvinil Róberta O. a ďalších troch údajných páchateľov z vraždy Jozefa Ferenca. Zločinu sa mali dopustiť 7. apríla 2001 v obci Veľká Bara.

12. mája 2008 - Obžalovaní Róbert N. a Jozef L. podali žiadosť o prepustenie z väzby. Odvolali sa v nej na nález Ústavného súdu (ÚS) SR vo veci obžalovaného Róberta O. Senát ŠS ich žiadosť po porade zamietol. Rozhodnutie predseda senátu zdôvodnil tým, že nález ÚS je záväzný len pre Najvyšší súd (NS) SR. Róbert N. aj Jozef L. voči rozhodnutiu podali sťažnosť.

15. mája 2008 - Údajného bossa zločineckej skupiny z východného Slovenska Róberta O. prepustili z väzby. Nariadil to Ústavný súd SR vo svojom rozhodnutí. Práva obžalovaného boli podľa ÚS porušené tým, že ho držali vo väzbe protiprávne a to tak, že ŠS rozhodol o predĺžení jeho väzby neskoro. Spôsobilo to najmä neskoré podanie obžaloby na ŠS špeciálnou prokuratúrou. Väzba v takzvanom prípravnom konaní Róbertovi O. vypršala 28. apríla 2007 a prokurátor podal obžalobu iba jeden deň predtým.

9. júna 2008 - Chránený svedok Róbert G. vypovedal prostredníctvom telemostu na pojednávaní Špeciálneho súdu v Pezinku v kauze Róberta O. Svedok vypovedal k vražde Jozefa Ferenca, z ktorej obvinili Róberta O. Spolu s ním mali byť pri skutku Róbert N., Ladislav F., Róbert Č. a chránený svedok Róbert G. Chránený svedok uviedol, že Ferenca obžalovaný zabil, pretože mu nedôveroval. Róbert O. vinu poprel.

13. októbra 2008 - Róberta O. vzali po necelých piatich mesiacoch na slobode späť do väzby. Prokurátor ho obvinil z ďalšieho trestného činu - z priečinu výtržníctva, ktorý sa mal stať 2. augusta 2008.

21. októbra 2008
- Trestné kolégium Najvyššieho súdu SR zamietlo sťažnosť Róberta O. voči vzatiu do väzby. Prokurátor ho obvinil z ďalšieho trestného činu, keď sa mal pobiť na istej košickej diskotéke.

6. novembra 2008 - Senát ŠS v Pezinku na svojom hlavnom pojednávaní ukončil dokazovanie v procese s údajnou zločineckou skupinou Róberta O. z východného Slovenska. Súd zároveň odročil pojednávanie.

28. novembra 2008 - Róbert O. podal na senát ŠS trestné oznámenie, ktoré odôvodnil tým, že súd cenzuroval jeho korešpondenciu s advokátom. Podal tiež na tento senát námietku zaujatosti, ten ju však zamietol. Obžalovaný podal voči tomu sťažnosť.

4. decembra 2008 - Pojednávanie trojčlenný senát ŠS odročil pre neprítomnosť jedného z obžalovaných a niekoľkých advokátov.

18. decembra 2008 - Proces s ôsmimi obžalovanými, ktorých vylúčili na samostatné konanie v kauze údajnej zločineckej skupiny Róberta O. Ani jeden z obžalovaných na pojednávanie Špeciálneho súdu v Pezinku neprišiel, pričom väčšina z nich trvala na tom, aby sa bez ich prítomnosti nekonalo.

19. januára 2009 - Prednesy záverečných rečí v kauze údajnej zločineckej skupiny Róberta O. znovu presunuli na iný termín. Pre neprítomnosť jedného z obhajcov nemohlo pokračovať hlavné pojednávanie Špeciálneho súdu v Pezinku. Súd uložil neprítomnému advokátovi Jánovi Falisovi poriadkovú pokutu 1650 eur a vytýčil nový termín pojednávania.

27. januára 2009 - Hlavné pojednávanie ŠS v Pezinku s Róbertom O. a ďalšími šiestimi obžalovanými pre práceneschopnosť jeho obhajcu J. Falisa odročili.

17. februára 2009 - Na doživotný trest odňatia slobody odsúdil trojčlenný senát Špeciálneho súdu v Pezinku Róberta O. Ďalších šiestich obžalovaných odsúdil súd na sedemročné až desaťročné tresty odňatia slobody, resp. jedného z nich - Jaroslava P. - rovnako ako jeho bossa odsúdil senát na doživotný trest odňatia slobody. Išlo o najväčší proces, čo sa týka počtu svedkov, o ktorom doteraz pojednával ŠS. Procesné strany navrhli vypočuť takmer 250 svedkov, napokon ich vypovedalo približne 200.

26. marca 2009 - Špeciálny súd v Pezinku predĺžil väzbu Róbertovi O. do 13. októbra toho roku. Pre možnosť, že by sa Róbert O. mohol dostať po uplynutí väzby v apríli na slobodu, parlament 10. marca 2009 schválil novelu Trestného poriadku. Vyplýva z nej, že u páchateľov mimoriadne závažných zločinov, za ktoré možno uložiť trest odňatia slobody na 25 rokov alebo na doživotie, možno predĺžiť maximálnu lehotu väzby o jeden rok, teda až na päť rokov.

17. apríla 2009 - Na Najvyšší súd (NS) SR doručili odvolanie Róberta O.

24. júna 2009 - Na slobodu prepustili z väzby Jaroslava P., nepredĺžil mu väzbu Najvyšší súd SR. Obžalovaný bol zároveň desať dní vo väzbe nezákonne.

5. októbra 2009 - NS SR predĺžil väzbu Róbertovi O. do konca januára 2010.

29. októbra 2009 - Pred samosudkyňu Okresného súdu Košice II predstúpil údajný šéf košického podsvetia Róbert O., ktorý bol na pojednávanie eskortovaný z Ústavu na výkon väzby v Bratislave. Košičana prokurátor obžaloval z prečinu výtržníctva. Obžaloba kladie Róbertovi O. za vinu, že dňa 2. augusta 2008 asi o 02.15 h v Boba bare na Južnej triede v Košiciach sa pokúsil kopnúť do tváre tam prítomného poškodeného. Ten sa uhol a následne ho mal obžalovaný päsťou udrieť do tváre. Napadnutý muž utrpel tržné poranenie nad ľavým obočím, ktoré si vyžiadalo lekárske ošetrenie. Obžalovaný pred súdom vyhlásil, že je nevinný, že poškodeného nepozná, ani nevie ako vyzerá.

24. novembra 2009
- Samosudkyňa Okresného súdu Košice II vyhlásila rozsudok v prípade prečinu výtržníctva, z ktorého prokurátor obžaloval Róberta O. Súd ho oslobodil spod obžaloby prokurátora, pretože nebolo dokázané, že žalovaný skutok spáchal. Prokurátor podal odvolanie, o ktorom rozhodne Krajský súd v Košiciach. Rozsudok nebol právoplatný. Prokurátor sa voči nemu na mieste odvolal.

25. januára 2010
- Senát Najvyššieho súdu SR rozhodol o predĺžení väzby Róberta O. do konca apríla 2010, končila mu 31. januára 2010.

26. februára 2010 - Senát Najvyššieho súdu SR zrušil na neverejnom zasadnutí doživotný rozsudok Róbertovi O. a tresty viacerým jeho spoluobžalovaným, ktorých neprávoplatne odsúdil bývalý Špeciálny súd v Pezinku. Trestná vec obžalovaného Róberta O. a spol. bola vrátená Špecializovanému trestnému súdu (ŠTS) v Pezinku na nové prerokovanie a rozhodnutie.

7. apríla 2010 – Róberta O. o 15.25 h prepustili z Ústavu na výkon väzby (ÚVV) v Košiciach. O zrušení väzby rozhodol ŠTS v Pezinku po tom, ako mu bolo doručené vyrozumenie o verdikte Krajského súdu (KS) v Košiciach. KS zamietol odvolanie prokurátora proti rozhodnutiu Okresného súdu Košice II a definitívne oslobodil Róberta O. spod obžaloby z výtržníctva. Podľa KS prvostupňový súd náležite a presvedčivým spôsobom odôvodnil rozhodnutie a nebolo dokázané, že žalovaný skutok spáchal.

13. apríla 2010 - Kľúčového svedka Róberta G. v kauze údajnej zločineckej skupiny Róberta O. vylúčili začiatkom februára toho roku z programu ochrany svedkov.

24. mája 2010 - Senát ŠTS v Pezinku musel odročiť hlavné pojednávanie pre neprítomnosť niektorých obhajcov, ako aj obžalovaných.

25. mája 2010 – Senát Okresného súdu (OS) Košice II odročil hlavné pojednávanie s Róbertom O., Jánom B. a Pavlom G., obžalovaných za trestný čin vydierania majiteľov rožňavskej firmy ešte z apríla 2002. Dôvodom bola práceneschopnosť obžalovaného Jána B., ktorý nedal súhlas, aby sa konalo v jeho neprítomnosti.

16. júna 2010 - Senát Špecializovaného trestného súdu v Pezinku musel odročiť hlavné pojednávanie pre práceneschopnosť jedného z obžalovaných.

22. júna 2010 – Senát Okresného súdu (OS) Košice II opäť odročil hlavné pojednávanie s Róbertom O., Jánom B. a Pavlom G., tentoraz bola dôvodom neprítomnosť obžalovaného Róberta O., dvoch obhajcov a jedného svedka Andreja O., ktorý sa podľa zistení súdu zdržiava v zahraničí.

7. septembra 2010 - Senát ŠTS v Pezinku musel zasa odročiť hlavné pojednávanie, pretože piati obžalovaní sa naň nedostavili.

12. októbra 2010 – Kolízia termínov dvoch pojednávaní v trestných veciach pravdepodobne znemožnila, aby sa pred senátom Okresného súdu (OS) Košice II uskutočnilo hlavné pojednávanie s Róbertom O., Jánom B. a Pavlom G. Na pojednávanie sa dostavili iba dvaja obžalovaní – Róbert O. a Pavel G., obhajca Jána B. pred súdom vyhlásil, že nevie, kde sa jeho klient nachádza. Podľa jeho vedomostí však túto noc mala polícia predvádzať na plánované pojednávanie na ŠTS v Pezinku obžalovaných, medzi ktorými by mohol byť aj jeho klient.

13. októbra 2010 - Róberta O. zadržali v noci kukláči, aby ho následne eskortovali na hlavné pojednávanie Špeciálneho trestného súdu. Na súde sa stretol s kľúčovým svedkom prípadu Róbertom G., ktorý mal pred senátom ŠTS znovu vypovedať. Jeho výsluch a prípadná konfrontácia s údajným šéfom zločineckého gangu sa však nekonali. Pre neprítomnosť obžalovaného Ľubomíra B. pojednávanie nemohlo prebehnúť. Súd pojednávanie prerušil.

25. októbra 2010
- Kľúčový svedok v kauze údajnej zločineckej skupiny Róberta O. na pojednávaní ŠTS v Pezinku odmietol vypovedať. Odôvodnil to tým, že si nechce privodiť trestné stíhanie. Tento bývalý chránený svedok prišiel na pojednávanie v sprievode justičnej stráže. Súd zistil, že už nie je v klasickom programe ochrany, preto ho chcel vypočuť priamo na pojednávaní a nie prostredníctvom telemostu, ako tomu bolo naposledy. Z obžalovaných sa procesu zúčastnil len údajný šéf skupiny Róbert O.

26. októbra 2010 - Ani jeden z troch predvolaných svedkov neprišiel na Úrad boja proti korupcii do Košíc, aby ho prostredníctvom telemosta z Pezinka vypočul senát Špecializovaného trestného súdu (ŠTS). Hlavné pojednávanie v kauze Róberta O. súd odročil.

30. novembra 2010 – Senát Okresného súdu (OS) Košice II. opäť odročil hlavné pojednávanie s údajným šéfom zločineckej skupiny Róbertom O., Jánom B. a Pavlom G. Pred vyvolaním veci prišlo obhajkyni Márii Cuperovej nevoľno a musela odísť na vyšetrenie k lekárovi. Senát OS z dôvodu jej neprítomnosti, ako aj dvoch z troch predvolaných svedkov, odročil pojednávanie.

2. decembra 2010 - Prišli tam maskovaní chlapi so zbraňami a sekerami a poškodili ruletu. Takto vypovedala na hlavnom pojednávaní ŠTS v Pezinku svedkyňa. Na ráno predvolali 20 svedkov, ďalších 20 by malo vypovedať popoludní. Zo svedkov však prišli len dvaja, z nich jedného predviedla z väznice justičná stráž.

4. januára 2011
- Pezinský ŠTS vzal do opakovanej väzby údajnú pravú ruku Róberta O. - Róberta N. Dôvodom väzby bola skutočnosť, že bol obvinený pre úmyselný trestný čin, ktorý mal byť spáchaný po prepustení z väzby na slobodu.

28. februára 2011 - Proces v kauze údajného východoslovenského zločineckého gangu Róberta O. sa presunie z Pezinka do Košíc. S týmto návrhom hlavného obžalovaného Róberta O. sa stotožnil senát Špecializovaného trestného súdu so sídlom v Pezinku, ktorý o tom podľa jeho predsedu uvažoval už dlhší čas. Zo 16 obžalovaných neprišiel na proces ani jeden. Pojednávať sa nemohlo, pretože obžalovaný Martin M., ktorý zaslal potvrdenie o práceneschopnosti, nesúhlasil, aby sa konalo v jeho neprítomnosti.

12. apríla 2011 – V budove Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Košiciach mal pokračovať proces v kauze Róberta O. kam sa pojednávanie presunulo. Senát ŠTS však bol nútený konštatovať, že neprekonateľné prekážky nedovoľovali toto pojednávanie ani zahájiť. Zo 16 obžalovaných sa na pojednávanie dostavili piati, vrátane Róberta O. Ostatní sa ospravedlnili, neprítomní však boli obhajcovia troch obžalovaných – Róberta N., Jozefa L. a Pavla K., bez ktorých súd nemohol pojednávať. Prítomných bolo aj šesť svedkov z 19 predvolaných a traja poškodení.

8. júna 2011 - Proces opäť nemohol pokračovať. Jeden zo 16 obžalovaných Rudolf O. zaslal ŠTS v Pezinku potvrdenie o práceneschopnosti a nesúhlasil, aby sa pojednávalo bez neho.

14. júla 2011 - Proces v kauze Róberta O. pokračoval, súd vypočul dvoch svedkov.

3. októbra 2011
- Róberta O. na pojednávanie ŠTS v Pezinku predviedli kukláči, nepreberal si predvolania na súd. Rovnakým spôsobom na súd dopravili aj brata údajného bossa skupiny - Rudolfa O. Policajti mali do Pezinka predviesť aj obžalovaného Róberta Č., avšak zistili, že sa nachádza vo väzení v Českej republike. Pojednávanie preto nemohlo pokračovať a bolo odročené.

8. marca 2012 - Proces s Róbertom O. na súde v Pezinku opäť odročili.

17. apríla 2012 - Hlavné pojednávanie s Róbertom O. musel senát ŠTS opätovne odročiť. Dôvodom bola ospravedlnená neprítomnosť jedného z obhajcov obžalovaných a tento obžalovaný zase nesúhlasil s procesom v neprítomnosti bez svojho advokáta.

23. mája 2012 - Výpoveďami dvoch svedkov pokračovalo pred senátom ŠTS v Pezinku hlavné pojednávanie s Róbertom O.

25. júna 2012 - Pred senátom ŠTS v Pezinku sa opäť nemohlo konať. Dôvodom bolo, že jeden z obžalovaných predložil doklad o svojej práceneschopnosti a nesúhlasil s pojednávaním v jeho neprítomnosti.

10. júla 2012 - Súd prepustil na slobodu Róberta N. Uplynula maximálna lehota trvania väzby, čo bolo v tomto prípade päť rokov. Naposledy bol Róbert N. vo väzbe za nedovolené ozbrojovanie, keď polícia u neho našla viacero zbraní, vrátane samopalov. V tomto prípade figurovala ako spoluobvinená aj jeho právna zástupkyňa Katarína D.

19. júla 2012 - Proces s východoslovenskou skupinou Róberta O. v kauze šiestich vrážd, ŠTS odročil. Hlavné pojednávanie sa uskutočnilo a to čítaním listinných dôkazov.

31. októbra 2012 - Hlavné pojednávanie s východoslovenskou skupinou Róberta O. musel súd v Pezinku opätovne odročiť a znovu z dôvodu práceneschopnosti jedného z obžalovaných.

1. októbra 2013 – Na pojednávanie Špecializovaného trestného súdu v Pezinku prišiel iba obžalovaný Jozef L. so svojimi obhajcami. Ostatní obžalovaní chýbali, rovnako ako niektorí obhajcovia a neprišli ani predvolaní svedkovia.

19. februára 2015 – Z dôvodu výstražného štrajku zamestnancov súdov, do ktorého sa zapojili aj zamestnanci Špecializovaného trestného súdu v Pezinku, bolo zrušené pojednávať v kauze zločineckej skupiny východoslovenského bosa Róberta O. a spol.

28. apríla 2015 - O prípadnom návrhu na vzatie do väzby Róberta O., považovaného za východoslovenského bossa, nebude rozhodovať Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) a následne Špecializovaný trestný súd v Pezinku (ŠTS), ale prokuratúra a súdy v Košiciach. Róberta O. a ďalšie štyri osoby zadržali policajti z Národnej kriminálnej agentúry (NAKA). Zadržaní muži mali pôsobiť ako organizovaná skupina a vyvíjať nátlak na podnikateľov obchodujúcich s nehnuteľnosťami. Neboli teda obvinení ako zločinecká skupina a prípad z tohto dôvodu nerieši ÚŠP a ŠTS.

1. mája 2015 – Okresný súd Košice I rozhodol o väzbe pre Róberta O. obvineného zo zločinu obmedzovania osobnej slobody a z prečinu machinácie pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe. Väzba sa vzťahovala aj na jeho syna Filipa O. a ďalšieho obvineného Lukáša I. kvôli dôvodnej obave, že budú pokračovať v trestnej činnosti. Proti rozhodnutiu o vzatí do väzby podali všetci traja obvinení sťažnosť. Obvinení mali ako členovia organizovanej skupiny zmariť verejnú dražbu, ktorá sa mala konať 24. októbra 2014 v Košiciach. Predmetom dražby mali byť nehnuteľnosti s trhovou hodnotou približne 6.000.000 eur nachádzajúce sa v Košiciach na Starej Prešovskej ceste. František G., Patrik K., Filip O., Lukáš I. a Jakub M. na pokyn Róberta O. mali podľa polície zabrániť účasti na tejto dražbe jej účastníkom tak, že sa postavili pred vchody do budovy a aktívnym pohybom, odstrkávaním a vyhrážkami bránili viacnásobným pokusom o vstup do nej.

19. mája 2015 – Róbert O. ostáva naďalej vo väzbe. Košický krajský súd zamietol jeho sťažnosť proti rozhodnutiu okresného súdu Košice I. o vzatí do väzby. Rovnaký verdikt mal krajský súd aj v prípade jeho syna Filipa O. a ďalšieho obvineného Lukáša I.

3. júna 2015 – Špecializovaný trestný súd v Pezinku odročil pojednávanie v prípade Róberta O. a ďalších 15 obžalovaných. Z predvolaných troch svedkov neprišiel ani jeden. Dvaja svedkovia sa ospravedlnili, tretí mal v rovnakom termíne pojednávanie na inom súde. Zo 16 obžalovaných sa na súd dostavili len dvaja. Ostaní požiadali buď o konanie v ich neprítomnosti, alebo sa nedostavili bez ospravedlnenia.

16. septembra 2015 – Na ŠTS v Banskej Bystrici sa začal proces s údajným členom Okoličányho gangu Róbertom N.

17. septembra 2015 – Na 25 rokov väzenia s maximálnym stupňom stráženia odsúdil Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici Róberta Niguta za obzvlášť závažný zločin úkladnej vraždy v štádiu pokusu a nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami. Obeť mal zavraždiť na objednávku. Proces sa začal len 16.9.2015 a keďže obžalovaný je už dva roky na úteku, súd konal voči nemu ako ujdenému. Je na neho vydaný európsky i medzinárodný zatýkací rozkaz.

24. septembra 2015 – Róberta O. prepustil Krajský súd v Košiciach z väzby. Zároveň mu uložil zákaz vycestovania do zahraničia a povinnosť oznámiť každú zmenu miesta pobytu. Okresný súd predtým zamietol žiadosť o prepustenie Róberta O. na slobodu. Obvinený syn Róberta O. – Filip sa po verdikte krajského súdu taktiež dostal na slobodu.

8. a 12. októbra 2015 – Na ŠTS v Pezinku pokračovalo pojednávanie v prípade Róberta O. Obžalovaný Róbert O. totiž vzal späť svoju žiadosť o konanie v jeho neprítomnosti. Súd však požiadal políciu o predvedenie obžalovaného Róberta O. na pojednávanie, ktoré však nebolo úspešné. Senát tak vylúčil konanie Róberta O. na samostatné konanie.

2. novembra 2015 – ŠTS v Pezinku odročil pojednávanie v prípade Róberta O. Polícii sa nepodarilo predviesť obžalovaných Róberta O. a Jaroslava P. Zo slov predsedu senátu vyplynulo, že v prípade Róberta O. bolo predvedenie neúspešné, nakoľko mal byť na tancovačke.

15. februára 2016 – Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku v prípade obžalovaného Róberta O. a ďalších 15 obžalovaných rozdelil konanie na dve časti. Pojednávanie vo veci samotného Róberta O. a ďalších siedmich obžalovaných vylúčil na samostatné konanie. V prípade zvyšných ôsmich obžalovaných súd vyhlásil dokazovanie za skončené a na pojednávaní začali aj záverečné reči.

14. marca 2016 – ŠTS v Pezinku v prípade obžalovaného Róberta O. a ďalších 15 obžalovaných ukončil dokazovanie v prípade ďalších troch obžalovaných. Pri týchto troch osobách prokurátor taktiež predniesol záverečnú reč.

13. júna 2016 - V prípade bosa Róberta O. a ďalších 15 obžalovaných ŠTS v Pezinku ukončil dokazovanie týkajúce sa dvoch obžalovaných. Pri týchto osobách prokurátor a obhajcovia taktiež predniesli záverečnú reč. Na hlavnom pojednávaní okrem toho vypovedali aj dvaja svedkovia.

28. júna 2016 - Róberta Niguta, vysokopostaveného člena východoslovenského gangu Róberta O., odsúdil trojčlenný senát Najvyššieho súdu SR na 23-ročný trest odňatia slobody za obzvlášť závažný zločin úkladnej vraždy v štádiu pokusu a nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami. NS SR tak na svojom verejnom zasadnutí zrušil rozsudok ŠTS v Pezinku zo septembra 2015, ktorý odsúdil Niguta pôvodne na 25-ročný trest. Na Niguta je už takmer tri roky vydaný európsky i medzinárodný zatýkací rozkaz. Rozhodnutie NS SR je právoplatné a nie je možné sa voči nemu riadne odvolať.

29. júna 2016 – V prípade Róberta O. a ďalších 15 obžalovaných na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku nepadol rozsudok. Dôvodom bola námietka zaujatosti jedného z obžalovaných Jozefa L. voči členovi senátu. Námietka bola pritom ŠTS doručená faxom len osem minút pred začatím hlavného pojednávania, na ktorom už mohol v tejto dlhoročnej kauze padnúť aj rozsudok.