Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Rodičia i priatelia školy podporili učiteľov v boji za lepšie školstvo

Na archívnej snímke protestné zhromaždenie učiteľov, ktoré zorganizovala Iniciatíva slovenských učiteľov. V Bratislave, 25. januára 2016. Foto: TASR/Michal Svítok

Medzi účastníkmi zhromaždenia na Námestí SNP v Bratislave boli aj zástupcovia mimobratislavských škôl.

Bratislava 10. februára (TASR) – Viac ako 1000 ľudí sa dnes zišlo na Námestí SNP v Bratislave na stretnutí učiteľov, rodičov a priateľov školy. Spoločne vyjadrili podporu požiadavke, aby sa školstvo stalo skutočnou a nielen proklamovanou prioritou pri spravovaní krajiny.

Medzi účastníkmi zhromaždenia boli aj zástupcovia mimobratislavských škôl. Transparentmi, ktoré mali v rukách vyjadrovali príslušnosť ku školám v Martine, Košiciach, Žiline, Trenčíne či Partizánskom.

Jeden z organizátorov akcie, Vladimír Crmoman z Iniciatívy slovenských učiteľov (ISU) vidí v dnešnej akcii a účasti na nej dôkaz, že boj za učiteľské požiadavky je oprávnený a že je prejavom spoločného úsilia. "To spojenie je v tom, že všetkým nám záleží na budúcnosti našej krajiny a chceme, aby naše deti mali kvalitné vzdelanie," uviedol Crmoman.

Medzi rečníkmi, ktorí sa objavili na pódiu, boli aj rodičia žiakov zo Spojenej školy na Novohradskej ulici v Bratislave, ktorí sa rozhodli vyjadriť svoju podporu učiteľským požiadavkám tým, že svoje deti nebudú počas nasledujúcich piatkov posielať do školy. Takto chcú postupovať podľa vlastných slov dovtedy, "kým vládni činitelia nezačnú konštruktívne rokovať s Iniciatívou slovenských učiteľov". Ako povedal Štefan Dobák, jeden z iniciátorov tohto kroku, rodičia, ktorí sa pre tento prejav solidarity rozhodli sa dovtedy nepoznali. "Spojilo nás však to, že chceme verejne a nahlas dať vedieť, že v tom učitelia nie sú sami," povedal Dobák.

Za pedagógov sa k účastníkom zhromaždenia prihovorili riaditeľka ZŠ Karloveská v Bratislave Eva Horníková. Na tejto škole sa do štrajku zapojili všetci pedagogickí zamestnanci a vyučovanie bolo na 15 dní prerušené. Horníková však zdôraznila, že učitelia aj v tomto období vyučovali. "Robili sme tak osobnými príkladmi a postojmi. Ukázali sme našim žiakom, že žijeme v demokratickej krajine, že každý z nás je dôležitý a má právo vyjadriť svoj názor aj takou formou ako je štrajk," uviedla Horníková. Rodičom poďakovala za podporu a prisľúbila, že aj za nich a ich deti budú učitelia bojovať za lepšie školstvo. "Vaše deti sú aj našimi a zaslúžia si plnohodnotné vzdelávanie," zdôraznila.

Matej Stano z Iniciatívy Veda chce žiť deklaroval podporu vedcov v boji učiteľov za lepšie školstvo. Školstvo a vedu obrazne označil za súčasť jedného ekosystému na strome vzdelanosti. "Žiadnemu stromu sa však nedarí v podmienkach s nedostatkom vlahy a neustálymi poryvmi vetra, bohužiaľ, naša krajina je takým prostredím," povedal Stano.

ISU od 15. februára prerušuje štrajk, do ktorého nespokojní učitelia vstúpili v pondelok 25. januára. Učitelia tak prechádzajú do štrajkovej pohotovosti. Podľa Vladimíra Crmomana však ich boj za splnenie požiadaviek pokračuje. Štrajkovú štafetu preberajú vysokoškolskí pedagógovia, ktorí vytvorili Iniciatívu vysokoškolských učiteľov (IVU). V utorok (9.2.) vstúpili do štrajkovej pohotovosti a hrozia ostrým štrajkom od 15. februára.