Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Rodičovský príspevok by mal vzrásť, navrhuje Sme rodina

Petra Krištúfková Foto: TASR - Pavel Neubauer

Poslanci chcú zrovnoprávniť rodičovský príspevok, ktorý je vo výške 213,20 eura, s príspevkom na starostlivosť o dieťa v sume 280 eur mesačne.

Bratislava 15. júna (TASR) - Rodičovský príspevok by mal vzrásť. Navrhujú to opoziční poslanci z hnutia Sme rodina. "Cieľom predloženého návrhu zákona je zvýšiť sumu rodičovského príspevku na rovnakú výšku, ako je suma uhrádzaná za poskytovanú starostlivosť o dieťa," priblížila na záver tretieho rokovacieho dňa 18. schôdze Národnej rady SR poslankyňa Petra Krištúfková.

Poslanci chcú zrovnoprávniť rodičovský príspevok, ktorý je vo výške 213,20 eura, s príspevkom na starostlivosť o dieťa v sume 280 eur mesačne.

"Rôzna výška príspevkov pri starostlivosti o dieťa do troch rokov je diskriminačná a nemá žiadnu opodstatnenosť. Zastávame názor, že každý rodič má nárok na rovnaký príspevok od štátu, či zverí svoje dieťa do troch rokov do starostlivosti v príslušnom zariadení, alebo do starostlivosti inej osobe, alebo rodič zostane s dieťaťom doma na rodičovskej dovolenke do troch rokov dieťaťa," myslí si Krištúfková.

Na záver poslanci hovorili aj o návrhu, aby sa všeobecne záväzné nariadenia (VZN) obcí zverejňovali v centrálnom registri nariadení obcí. Ten by mala verejnosť nájsť na Ústrednom portáli verejnej správy, ktorý spravuje Úrad vlády SR. Navrhuje to OĽaNO-NOVA v novele zákona o obecnom zriadení.

"Možno to považovať za jedno z opatrení, ktoré prispievajú k vylepšeniu už zavedenej elektronickej verejnej správy na Slovensku, a za významný krok smerom k posilneniu transparentnosti verejnej správy a podpore podnikateľského prostredia na Slovensku," zdôvodňujú svoj návrh Obyčajní. Novela by podľa nich pomohla zvýšiť kvalitu legislatívneho procesu na úrovni obcí.

Poslanci sa do lavíc vrátia v piatok 16. júna. Budú sa zaoberať novelou zákona o sociálnom poistení, ktorou sa majú zvýšiť dôchodky starodôchodcom. Ide o ľudí, ktorým Sociálna poisťovňa priznala ich penziu pred 1. januárom 2004. Zhruba 88.000 penzistom má ísť suma dôchodku nahor v priemere o 45 eur a zvyšným 13.000 dôchodcom, ktorým poisťovňa priznala dôchodok pred 1. októbrom 1988, sa má penzia zvýšiť o pevnú sumu 25,50 eura.

Snemovňa sa dohodla, že v piatok nebude o prerokovaných bodoch hlasovať, rovnako ako v pondelok na budúci týždeň. O návrhoch by tak mali poslanci rozhodnúť v utorok 20. júna.