Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Slovensko

Rodová rovnosť a postavenie žien je témou konferencie spolku Živena

Na archívnej snímke Magda Vášáryová. Foto: TASR Michal Svítok

Budeme prezentovať fakty, nie emócie, ktoré sa so ženami často a prvoplánovo spájajú, konštatuje predsedníčka spolku Magda Vášáryová.

Bratislava 25. júna (TASR) – Rodová rovnosť či súčasné postavenie žien v spoločnosti budú témou konferencie spolku slovenských žien Živena. Konferencia s názvom Chuť žiť svoj život sa koná od piatka do soboty (26. 6.) v Bratislave. Spolok chce počas nej otvoriť viacero aktuálnych tém.

"Postavenie žien v spoločnosti je na Slovensku stále zanedbanou témou, čo potvrdzujú aj dáta. O tejto dôležitej problematike sa budeme rozprávať s odborníčkami, to znamená, že budeme prezentovať fakty, nie emócie, ktoré sa so ženami často a prvoplánovo spájajú," konštatuje predsedníčka spolku Magda Vášáryová.

Považuje za dôležité, aby zvlášť ženy, ktoré majú profesijné skúsenosti, sa nebáli túto tému verejne otvoriť a hovoriť o svojich postrehoch, ale aj výhradách. "Len keď sa budeme navzájom počúvať, keď budeme solidárne a spolu s kompetentnými hľadať riešenia, len tak sa naša spoločnosť posunie smerom k modernému štátu,“ zdôraznila Vášáryová. Nie je podľa nej prípustné, aby sa na ženy nazeralo ako na občanov druhej kategórie, ani v ich dôchodkovom veku.

Na konferencii vystúpi napríklad česká ekonómka a rektorka Mendelovej univerzity v Brne Danuše Nerudová či slovenská sociologička Oľga Gyárfášová. Prostredníctvom videa sa prihovorí aj prezidentka SR Zuzana Čaputová.