Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Rok 2015 bol pre Best Hotel Properties a.s. rokom zmien a nárastov

Foto: Best Hotel Properties a.s.

Hotelierska skupina Best Hotel Properties a.s. (BHP) vlani dosiahla významný nárast konsolidovaného prevádzkového zisku pred odpismi (EBITDA) z hotelovej činnosti na 13,4 milióna EUR.

Bratislava 30.apríla (OTS) - Hotelierska skupina Best Hotel Properties a.s. (BHP) vlani dosiahla významný nárast konsolidovaného prevádzkového zisku pred odpismi (EBITDA) z hotelovej činnosti na 13,4 milióna EUR. „Počas minulého roka vzrástli významne prevádzkové ukazovatele hotelov a tiež sa nám podarilo výrazne posilniť našu pozíciu pri riadení a správe aktív pre externé subjekty,“ komentoval hospodárske výsledky za rok 2015 Branislav Babík, predseda predstavenstva BHP.

Skupina BHP realizovala počas minulého roku viaceré zmeny v portfóliu. Na základe rozhodnutia Valného zhromaždenia pristúpila k odpredaju viacerých hotelov. Prvé dva – Crowne Plaza Bratislava a Grand Hotel Kempinski High Tatras predala počas decembra 2015. Oba hotely bude skupina BHP spravovať pre nového majiteľa a hotel Crowne Plaza Bratislava aj manažovať na základe zmluvy o frančíze ako doteraz. Na Valnom zhromaždení, ktoré odhlasovalo zníženie základného imania, bol určený na predaj aj Hotel Baltschug Kempinski v Moskve. „Predpokladáme, že k jeho predaju dôjde počas tohto roka, so záujemcami už rokujeme,“ avizoval Branislav Babík.

Obsadenosť izieb všetkých hotelov Skupiny stúpla medziročne o viac ako 8 percent na 67 percent. Oproti roku 2014 vzrástol vlani aj kľúčový ukazovateľ RevPAR – tržby za dostupnú izbu, a to o 5 percent. Tržby Skupiny stúpli o dve percentá na 61,6 milióna EUR. EBITDA z hotelovej činnosti sa zvýšila o viac ako 23% na 13,4 milióna EUR. „Vďaka tomu sme dosiahli maržu pred odpismi, úrokmi a daňami na úrovni 22 percent. Je to výsledok porovnateľný s číslami, ktoré dosahujú top hotelové spoločnosti na svete,“ povedal Branislav Babík. K tomuto úspechu podľa neho najviac prispel pražský InterContinental Hotel. Dosiahol totiž medziročný nárast tržieb o 13 percent a prevádzkového zisku pred odpismi o 19 percent. Drží si tak pevnú pozíciu na čele pražského hotelového trhu.

Počas vlaňajška boli úspešné aj hotely na Slovensku. Grand Hotel River Park, Bratislava prešiel rebrandingom a od augusta 2015 patrí do kolekcie The Luxury Collection siete Starwood. Na základe zmluvy o frančíze ho manažuje priamo BHP. Hotel na nábreží Dunaja vlani vykázal rast tržieb o viac ako 6 percent, a to vďaka tomu, že sa zvýšila priemerná denná cena za izbu. Prevádzkový zisk pred odpismi (EBITDA) sa v tomto hoteli zvýšil o 32 percent.

Foto: Best Hotel Properties a.s.


Grand Hotel Kempinski High Tatras dosiahol vlani 13-percentný nárast tržieb vďaka dvojcifernému percentuálnemu rastu obsadenosti. Ten sa podarilo dosiahnuť pri stúpajúcej priemernej cenne za izbu. EBITDA vzrástla o takmer 47 percent. Hotel na brehu Štrbského plesa bude Skupina aj naďalej spravovať vo vzťahu k operátorovi.

Hotelu Crowne Plaza Bratislava vzrástli tržby o takmer 17 percent. Hotel pri zvýšenej obsadenosti upevnil pozíciu lídra trhu v tomto ukazovateli. Synergické efekty plynúce z manažovania viacerých bratislavských hotelov v rámci BHP pomohli tiež výraznému rastu EBITDA – zvýšila sa o 160 percent.

Moskovský hotel Baltschug Kempinski, určený na predaj, dosiahol 25-percentný nárast obsadenosti a tiež nárast tržieb v lokálnej mene. V mene euro vplyvom rekordne nízkeho kurzu ruského rubľa tržby klesli o 14 percent. EBITDA v lokálnej mene síce medziročne stúpla o viac ako 23 percent, v eurách však klesla o 8 percent.

Bez vplyvu hotelov určených na odpredaj, ktoré sú v konsolidovaných účtovných výkazoch klasifikované ako samostatný segment, ukončené operácie, dosiahla skupina BHP konsolidovaný čistý zisk z neukončených činností vo výške takmer 8 miliónov EUR. Celkové výnosy boli na úrovni 33,7 miliónov EUR a EBITDA dosiahla 10,1 milióna EUR. „Tieto výsledky predstavujú výbornú štartovaciu čiaru pre ďalší rast Skupiny. V tomto roku budeme naďalej pokračovať v napĺňaní našej vízie o budovaní silnej európskej hotelovej skupiny,“ zhodnotil predseda predstavenstva. Skupina BHP sa zameria na nové akvizície na zaujímavých trhoch vrátane turisticky obľúbených hlavných miest v západnej Európe. „Chceme tiež pokračovať v rozvíjaní nášho zámeru manažovania a správy hotelových aktív pre externé subjekty, ktorého cieľom je získanie aspoň jedného hotela do našej správy,“ uzavrel Branislav Babík.

Grand Hotel Kempinski High Tatras a hotel Crowne Plaza Bratislava patria medzi hotely, ktoré má v správe spoločnosť Best Hotel Properties a.s. Okrem nich vlastní a manažuje aj Grand Hotel River Park. Do portfólia BHP patria hotely InterContinental v Prahe a moskovský hotel Baltschug Kempinski. Od augusta 2015 spravuje spoločnosť BHP aj hotel Sheraton v Bratislave. Akcie spoločnosti sú kótované na Burze cenných papierov v Bratislave.