Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Rok 2015 bol v Európe druhý najteplejší v histórii

Séria horúčav, extrémnych teplôt a tropických nocí pokračuje na Slovensku od 2. augusta 2015. Teploty sa v Bratislave vyšplhali na 36 až 37 stupňov Celzia. Bratislava, 9. augusta 2015. Foto: TASR/Martin Baumann

Globálna priemerná teplota celej Zeme v roku 2015 bude pravdepodobne najvyššia v histórii meteorologických záznamov.

Bratislava 5. januára (TASR) - Rok 2015 bol druhý najteplejší v histórii meteorologických meraní v Európe. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojej internetovej stránke s odvolaním sa na Svetovú meteorologickú organizáciu (WMO). Tá tvrdí, že vysoké teploty sú dôsledkom celkového trendu globálneho otepľovania, podporovaného silným a pokračujúcim El Niňom, pričom sa očakáva, že jeho účinok bude pokračovať i v roku 2016.

Globálna priemerná teplota celej Zeme v roku 2015 bude pravdepodobne najvyššia v histórii meteorologických záznamov a hodnota jej odchýlky v porovnaní s predindustriálnym obdobím dosiahne významnú hranicu jedného stupňa Celzia. WMO na základe päťročnej analýzy ďalej vyhlásila, že roky 2011 až 2015 sú najteplejšou päťročnou periódou v histórii pozorovaní. Počas tohto obdobia sa vyskytlo mnoho extrémnych prípadov počasia najmä vĺn tepla.

Správa WMO poukazuje aj na to, že počas ostatných 20 rokov 90 percent prírodných katastrof zasahujúcich človeka bolo podmienených často sa vyskytujúcimi prípadmi záplav, búrok, vĺn tepla, suchom a ostatnými s nimi spojenými udalosťami. Predošlá správa z novembra 2015 tvrdí, že katastrofy spájané s počasím sa v ostatnej dekáde vyskytovali dvakrát častejšie než pred dvoma dekádami.