Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Rok 2018 bol najteplejší v histórii prevádzky niektorých meteostaníc

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Martin Baumann

V Žihárci bola podľa meteorológov priemerná ročná teplota v uplynulom roku až 13 stupňov Celzia.

Bratislava 11. januára (TASR) - Rok 2018 bol podľa Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) najteplejší v histórii prevádzky niektorých meteorologických staníc na území Slovenska. V minulom roku bola totiž na doteraz najväčšom počte meteorologických a klimatologických staníc v rámci Slovenska dosiahnutá priemerná ročná teplota vzduchu 12 stupňa Celzia a viac. Vo svojej analýze o tom informuje SHMÚ.

V Žihárci bola podľa meteorológov priemerná ročná teplota v uplynulom roku dokonca až 13 stupňov Celzia, pričom dosiahnutie tejto hodnoty bolo zaznamenané vôbec prvýkrát v histórii meteorologických meraní na Slovensku.

"Na staniciach, ktoré v roku 2018 zaznamenali prekonanie doteraz najteplejšieho roka, je nová rekordná hodnota o 0,1 až 0,4 stupňa Celzia vyššia v porovnaní s predchádzajúcim rekordným rokom (tento bol zaregistrovaný prevažne v roku 2014, avšak niekde aj v roku 2013, alebo 2015)," spresnil SHMÚ.

Najväčší rozdiel medzi novým a predošlým rekordom (0,4 stupňa Celzia) bol dosiahnutý na staniach Bratislava-Koliba, Bratislava-letisko, Gabčíkovo a Banská Štiavnica. SHMÚ chce v najbližšom čase pripraviť podrobnejšiu analýzu k tejto téme.