Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Rok po voľbách: Je koalícia úspešná a je opozícia alternatívou?

Fakty a argumenty s Jurajom Hrabkom. Foto: Screenshot/Tablet.TV

Sledujte FAKTY A ARGUMENTY s Jurajom Hrabkom a jeho hosťami! Do relácie prišli poslanci NR SR Veronika REMIŠOVÁ (OĽANO-NOVA) a Jaroslav PAŠKA (SNS).

Bratislava 8. marca (TASR) - Zvládnuté predsedníctvo SR v Rade EÚ a ponúknuté riešenia migračnej krízy. Aj toto vidí prvý podpredseda SNS Jaroslav Paška ako prospešný výsledok prvého roku existencie vládnej koalície. Opozičnú poslankyňu Veroniku Remišovú (OĽaNO-NOVA) však vyrušuje najmä množstvo káuz, ktoré sa za posledný rok objavili. Politici sa stretli v relácii Fakty a argumenty v Tablet.tv.

"Predsedníctvo dopadlo veľmi dobre, bez nejakých šrámov. Dokonca sme dokázali modifikovať migračnú politiku EÚ s tým, že sme ponúkli alternatívny model flexibilnej participácie. Uvidíme, ako sa to ujme. Už máme signály z Bruselu, že Malta chce tento model zmeniť na nejaký iný," odvetil Paška na otázku, v čom bola koalícia Smeru-SD, SNS a Mosta-Híd pre krajinu za posledný rok prospešná.

Remišová súhlasila, že predsedníctvo bola jedinečná vec. "Predsedali sme prvýkrát od vstupu do EÚ a zvládli sme to dôstojne. Smer-SD však pred voľbami vyvolal okolo migrantov obrovskú hystériu a neskôr neprinášal žiadne riešenia. Flexibilná solidarita nebola vôbec prijatá, nedokázali sme si presadiť svoje riešenia v Bruseli," povedala.

Ako problém však vníma viaceré kauzy, najmä prípad Bašternák. "Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD), ktorý s Ladislavom Bašternákom obchodoval, je stále na svojom poste, a to aj vďaka postoju partnerov Smeru-SD, ktorí Kaliňáka podržali," zdôraznila.

Politici sa nevyhli ani kauze cien energií. "SNS má veľmi malý dosah na ministerstvo hospodárstva a už vôbec nie na Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO). Pýtali sme sa premiéra Roberta Fica (Smer-SD), či to má pod kontrolou, povedal, že áno. Naši nominanti v energetických podnikoch nastupovali do funkcií až v polovici decembra a hneď prvé signály, ktoré priniesli, hovorili, že niečo nie je v poriadku. Bolo nám však povedané, že ceny energií ostávajú na úrovni roku 2016," konštatoval Paška s tým, že v tom období nebola koaličná kríza, ale skôr nedorozumenie medzi partnermi.

Remišová SNS vytkla, že aj táto strana dala v energetických podnikoch prednosť politickým nomináciám namiesto odborných. "Dosadili ste tam človeka, ktorý bol nominant Jána Slotu v Rade pre vysielanie a retransmisiu, dosadili ste tam správcu konkurznej podstaty. Bojím sa, aby aj za šéfa ÚRSO nebol uprednostnený politický nominant pred odborníkom," odkázala.

Na margo zmeny krajských volieb z dvojkolových na jednokolové Paška povedal, že SNS to vníma neutrálne. "Aj v USA sú jednokolové voľby a nikto to nespochybňuje, je to platný mechanizmus v demokratických štátoch. Ja istým námietkam rozumiem, robíme to však v záujme pokoja v koalícii, lebo naši partneri Smer-SD a Most-Híd to chcú odskúšať," vysvetlil.

Remišová označila zmenu pravidiel pár mesiacov pred voľbami za obrovský diletantizmus. "Takto sa predsa volebné zákony neprijímajú, mali sme to urobiť po voľbách," apelovala.

V súvislosti s Banskobystrickým krajom si Paška nemyslí, že by bolo čokoľvek stratené. "Život ukáže, ako sa bude formovať podpora pre kandidátov," podčiarkol. Remišová zopakovala, že OĽaNO-NOVA ide do krajských volieb v spolupráci s SaS. "Mrzí ma, že koalícia na rozdiel od nás nie je schopná dohodnúť sa na spoločných kandidátoch a hlasy sa rozdrobujú. V krajoch tak môžu zvíťaziť rôzne individuá," varovala.

Na margo blízkej budúcnosti Remišová avizovala, že opozícia sa pokúsi odvolať ministra práce Jána Richtera (Smer-SD) pre kauzu Čistý deň. Poslanci aktuálne zbierajú podpisy. SNS si chce podľa Pašku počkať na argumenty Richtera, ktorý neakceptoval odporúčanie akreditačnej komisie odňať tomuto resocializačnému zariadeniu akreditáciu. "Ten dôvod musel byť vážny a mali by sme ho poznať. Argumentácia bude musieť byť dobre podložená, aby si to mohol pán minister obhájiť. Ale nechystám sa hlasovať za vyslovenie nedôvery," dodal.

Rok po voľbách sa hovorí o vzniku novej politickej strany


Približne pred rokom vznikla súčasná koalícia a opozičné strany živili nádej na vládu asi týždeň – bola však nová koalícia skutočne jediným možným či správnym riešením? Zdá sa totiž, že s jedným z najdôležitejších problémov, korupciou a klientelizmom, sa reálne nedarí veľa urobiť. Zrejme aj preto sa po roku stretol predseda vlády s predstaviteľmi protikorupčných mimovládiek.

O školstve sa vďaka štrajkom učiteľov pred voľbami hovorilo veľa, ale očakávané zlepšenie stále nenastalo. Strana ĽSNS Mariána Kotlebu sa približuje k pozícii najsilnejšej opozičnej strany, a dáva tak na frak dôvodu, prečo vznikla koalícia práve v tomto zložení. V kuloároch aj verejne sa čoraz viac hovorí o novej politickej strane, ktorá by mala zásadne zmeniť pomery vo vrcholovej politike.

Veronika REMIŠOVÁ (OĽANO-NOVA)
poslankyňa NR SR
Dve výrazné opozičné strany - OĽaNO a SaS - dobre spolupracujú. Hľadanie lídra tri roky pred voľbami sa mi zdá trochu zbytočné a kontraproduktívne. Navyše, často v politike vidíme osobnosti, ktoré zo strán odchádzajú a zakladajú si nové, vlastné strany, alebo pôsobia samostatne. Krajine to veľa dobrého neprináša. V súčasnej politike mi chýba tímová spolupráca a vidím to aj na vládnej koalícii. Vládna koalícia síce jasného lídra má, to však nebráni, aby mu koaliční partneri skákali po hlave a snažili sa navzájom si kradnúť priazeň voličov. V takejto situácii však prehrávajú predovšetkým občania. Preto by sme sa mali sústrediť najmä na konštruktívnu spoluprácu a hľadanie riešení pre ľudí, a nie na to, kto je čoho lídrom.”

Jaroslav PAŠKA (SNS)
poslanec NR SR
Koalícia je na začiatku komunikácie o novom usporiadaní energetickej politiky. Musíme viac obhajovať záujmy občanov. Ukazuje sa, že do energetiky vstúpili subjekty, ktoré svoj biznis vnímajú ako dojnú kravu a nezaujíma ich, ako žijú ľudia v tejto krajine.V otázke jednokolových župných volieb partneri postavili SNS postavili pred hotové riešenie. Ak bol cieľ našich kolegov, aby zaviedli taký systém volieb, ktorý umožní či už Kotlebovi, alebo komukoľvek inému v prvom kole získať dostatočný mandát, aby sa stal šéfom VÚC, tak sa to dosiahlo. My chceme postaviť vlastných kandidátov vo všetkých krajoch. So spájaním veľmi nepočítame.”

KĽÚČOVÉ OTÁZKY DISKUSIE:
==> J. Paška – čo sa vám za rok podarilo a v čom by ste mohli byť úspešnejší? Je pre vás opozícia v niečom inšpirujúca?
==> V. Remišová – bol uplynulý rok pre opozíciu v niečom úspešný? Čo oceňujete na tejto koalícii a v čom by mala skvalitniť svoje vládnutie?
==> Politický život po voľbách sa začal koncom Siete – čím si to vysvetľujete?
==> Kauza Bašternák a prípad Robert Kaliňák
==> Čo považujete za kľúčové problémy slovenskej spoločnosti?
==> V pohľade na tému migrácie sa koalícia a opozícia takmer zhodnú – prečo?
==> Veľa sa hovorí o potrebe novej politickej strany - považujete ju za potrebnú? Dávate jej šancu na prienik do NR SR?
==> Podpora Kotlebovej ĽS-NS kontinuálne rastie – pritom obavy z nej boli jedným z najdôležitejších dôvodov vzniku tejto trojkoalície – kde robia ostatné politické strany chybu?

MODERÁTOR:

Juraj HRABKO

DRAMATURGIA, PODKLADY:

Róbert KOTIAN