Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Budúca koalícia si rozdelila posty vo vláde a parlamente: Pozrite ako

Na snímke sprava predseda strany Smer-SD a premiér SR Robert Fico, predseda Slovenskej národnej strany (SNS) Andrej Danko, predseda strany Most-Híd Béla Bugár a predseda strany #Sieť Radoslav Procházka na brífingu počas rokovania trojčlenných delegácii strán Smer-SD, SNS, Most-Híd a #Sieť na Úrade vlády SR v Bratislave 16. marca 2016. Foto: TASR - Andrej Galica

Štyri strany dokončili ďalšie kolo rokovaní. Zatiaľ dosiahli dohodu o programových prioritách a o úprave pomerov vo vláde a v parlamente.

Bratislava 16. marca (Teraz.sk) - Rokovanie trojčlenných delegácií strán Smer-SD, SNS, Most-Híd a #Sieť, na čele s lídrami strán Robertom Ficom, Andrejom Dankom, Bélom Bugárom a Radoslavom Procházkom pokračovalo dnes od 12.00 h v priestoroch Úradu vlády SR v Bratislave.

"Dokončili sme ďalšie kolo rokovaní, dosiahli sme dohodu politických strán o vôli vytvoriť vládnu koalíciu a o úprave vnútorných pomerov v Národnej rade SR a vo Vláde SR," konštatoval Robert Fico na brífingu po skončení dnešného kola rokovaní. Obsah tejto dohody chce v najkratšom čase predložiť prezidentovi Andrejovi Kiskovi.



Post predsedu parlamentu by údajne mohol obsadiť šéf národniarov Andrej Danko. Podpredsedov by mu mali robiť Béla Bugár, Radoslav Procházka a zrejme Marek Maďarič.

Premiérom by mal zostať Robert Fico, ministrom vnútra Robert Kaliňák. Financie by mal riadiť opäť Peter Kažimír. Diplomaciu by mal mať opäť na starosti Miroslav Lajčák a rezort práce by mal zostať Jánovi Richterovi. Ako minister kultúry sa spomína doterajší poslanec Ján Podmanický. V prípade zdravotníctva sa údajne uvažuje o nestraníkovi. Rezortu justície by mala šéfovať Lucia Žitňanská, životnému prostrediu László Solymos. Pri doprave sa spomínal Andrej Hrnčiar. Sieť však zrejme do rezortu nenominuje poslanca, lebo prvá náhradníčka Zuzana Zimenová už avizovala, že ak sa dostane do parlamentu, nepodporí vládu.

Koalícia sa dohodla aj na obsadení postov vo výboroch NR SR. Ich doterajšia štruktúra sa nebude meniť, vedenie kontrolných výborov ostane podľa tradície opozícii, ostatné budú prerozdelené na základe výsledkov volieb.

V prípade vicepremiéra pre investície sa strany dohodli na posilnení kompetencií. "V dohode je napísané, že strany súhlasia, že zmenou tzv. kompetenčného zákona sa výrazne posilnia riadiace, kontrolné a koordinačné právomoci tohto podpredsedu v oblasti fondov EÚ," povedal Fico.



Rozdelenie postov vo vláde


Smer-SD
- podpredseda vlády pre investície (kompetencie na tomto poste sa majú výrazne posilniť),
- ministerstvo vnútra
- ministerstvo financií
- ministerstvo zahraničných vecí
- ministerstvo hospodárstva
- ministerstvo zdravotníctva
- ministerstvo práce a sociálnych vecí
- ministerstvo kultúry

Slovenská národná strana
- ministerstvo obrany
- ministerstvo pôdohospodárstva
- ministerstvo školstva

Most-Híd
- ministerstvo spravodlivosti
- ministerstvo životného prostredia

#Sieť
- ministerstvo dopravy





Predstavitelia štyroch strán sa už v utorok dohodli na programových prioritách novej vlády. Oznámili to po rokovaní trojčlenných delegácií. Programové priority, ktoré podpísali na roky 2016 až 2020, môžu podľa predsedu Smeru-SD Roberta Fica tvoriť základ programového vyhlásenia vlády.