Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

S Ruskom sa bude rokovať o finančnom vyrovnaní za Cyklotrónové centrum

Na snímke minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Juraj Draxler prichádza na 164. schôdzu vlády SR 27. mája 2015 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Projekt cyklotrónu má byť jednou z tém rokovaní premiéra Roberta Fica v Moskve.

Bratislava 27. mája (TASR) - Finančné vyrovnanie namiesto technologického zariadenia Cyklotrónového centra (CC) SR. Taký je návrh ďalších krokov, ktoré dnes zobrala vláda na vedomie, pre definitívne vyriešenie tohto projektu, o ktorom sa rozhodlo ešte v roku 1996.

Minister školstva Juraj Draxler a predseda Úradu pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo (ÚNMS) SR Jozef Mihok majú rokovať o možnosti ponechať všetky doposiaľ skonštruované technologické súčasti CC SR aj s príslušenstvom na pôde ruského Spojeného ústavu jadrových výskumov v Dubne na ich ďalšie využitie, čím by sa v rámci deblokácie ruského dlhu zmenilo tovarové vyrovnanie na výhodnejšie finančné. Po predložení ponuky z ruskej strany Slovensko posúdi adekvátnosť finančného plnenia.

Do 15. júla sa má vláda zároveň oboznámiť s konkrétnymi krokmi potrebnými na definitívne ukončenie projektu. "Nie sme nijakým spôsobom schopní nájsť taký projekt, aby nevznikli ďalšie pomerne vysoké nároky na verejné zdroje, preto sme sa rozhodli, že s projektom pokračovať nebudeme," priblížil Draxler. Rokovať sa bude tiež o ďalšom využití rozostavanej budovy cyklotrónového centra v bratislavskej Karlovej Vsi. Slovensko sa chce zbaviť aj ďalších častí zariadenia.

To je podľa neho v súčasnosti už zastarané a technologicky nevyhovujúce. "Tým, že sa projekt v 90. rokoch nezrealizoval, sa išlo do rizika ďalších a ďalších nákladov," dodal Draxler s tým, že investície rôzneho charakteru dosiahli za tie roky rádovo desiatky miliónov eur.

Prvotný návrh vybudovania laboratória vypracoval kolektív pracovníkov vyslaných z rôznych slovenských vedeckých inštitúcií. Vláda SR tento zámer schválila v roku 1996. V roku 1999 súhlasila s dobudovaním CC SR z deblokácie ruského dlhu voči Slovensku v celkovej výške 108 miliónov amerických dolárov, z toho 80 miliónov malo ísť na technológie a 28 miliónov na výstavbu objektov.

V novembri 2009 slovenský kabinet súhlasil s jeho dostavbou prostredníctvom spoločného slovensko-ruského podniku so strategickým partnerom z Ruskej federácie.

Napriek množstvu rokovaní však k vytvoreniu spoločného podniku nedošlo. Slovensko preto chcelo technologické zariadenia, ktoré sú v Dubne, predať z územia Ruskej federácie za pomoci ruskej strany.



Rovnako sa hľadalo využitie pre rozostavaný pavilón Cyklotrónového centra nachádzajúci sa v bratislavskej Karlovej Vsi. Stavebné práce na ňom sa zastavili v roku 2008, pričom pavilón je rozostavaný na približne 50 percent. Prevažná časť zariadení, ktoré mali byť v ňom umiestnené, sú v Dubne. Ich skladovanie je zabezpečené do konca júla tohto roka. Ďalšia časť je v Nemecku a časť na Žabom majeri v Bratislave.

Budova pavilónu bola vlani v októbri vyhlásená za prebytočný majetok, takže ho ÚNMS SR ponúkol štátnym organizáciám, avšak žiaden z oslovených rezortov oň neprejavil záujem.

Projekt cyklotrónu má byť jednou z tém rokovaní premiéra Roberta Fica v Moskve. Ten sa začiatkom júna chystá do Ruska na pracovnú návštevu.