Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Roland Zdichavský pôjde do väzenia na 22 rokov a príde aj o majetok

Ilustračné foto Foto: TASR

Zdichavského považujú za člena zločineckej skupiny sýkorovcov. Odsúdili ho za členstvo v zločineckej skupine, podvod a vydieranie.

Bratislava 23. októbra (TASR) - Roland Zdichavský, považovaný za člena zločineckej skupiny sýkorovcov, si odsedí 22 rokov v najprísnejšom väzení. Rozhodol o tom dnes Najvyšší súd (NS) SR, ktorý zamietol jeho odvolanie voči rozsudku Špecializovaného trestného súdu v Pezinku. TASR to potvrdilo tlačové oddelenie NS SR.

Špecializovaný súd uznal v apríli tohto roku Zdichavského za vinného z členstva v zločineckej skupine, z podvodu a vydierania. Okrem trestu väzenia mu vymeral aj trest prepadnutia majetku a tak príde o dva byty v Bratislave, o polovičný podiel v nebytovom priestore rovnako v hlavnom meste, o autá Porsche Cayenne a Volkswagen Golf a o 20.000 eur na bankovom účte. Ich vlastníkom sa stane štát. Súdy trest prepadnutia majetku neukladajú často, vlani ich bolo deväť. Najznámejší verdikt súdu s výrokom o prepadnutí majetku bol v kauze bývalého šéfa nebankových subjektov Vladimíra Fruniho, ktorý tak prišiel napríklad o garáže, dom, autá, jachty a motorové člny.

Podľa obžaloby sa mal Zdichavský podriaďovať Róbertovi L. a Jurajovi B., ktorých polícia označuje za členov skupiny sýkorovcov. Obžalovaný na súde tvrdil, že to nie je pravda a k sýkorovcom nepatrí. Pozná však viacerých ľudí, ktorí podľa polície patria do tejto zločineckej skupiny. Vo svojej záverečnej reči zdôraznil, že je nevinný a ničoho, čo je uvedené v obžalobe, sa nedopustil. V nej sa tiež píše, že vydieral matku muža, ktorého väzobne stíhali za členstvo u sýkorovcov. Vo februári 2011 mal na ňu kričať, že ak jej syn niečo povie, ona zle dopadne. Podľa obžaloby mal tiež podiel na podvode istého muža, ktorému bolo odcudzené luxusné auto. Prisľúbili mu, že za 7000 eur ho dostane späť. Skončilo sa to vraj tak, že poškodený v decembri 2009 peniaze odovzdal, auto však aj tak nedostal. Súdy ho teraz zaviazali, aby 7000 eur poškodenému mužovi vrátil.

Zdichavský bol v minulosti obžalovaný v prípade vydierania účtovníčky vo firme podnikateľa Ladislava Reháka. Spolu s ďalšími ju mal prinútiť, aby podpísala dlh vo výške 158.000 eur. Nakoniec ho, ako aj ďalších dvoch obžalovaných, súd oslobodil. Účtovníčku neskôr za spreneveru odsúdili na osem rokov a dva mesiace väzenia.