Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Väčšina obcí, kde žijú aj Rómovia, nemá ambulanciu praktického lekára

Osada v Richnave Foto: TASR/Milan Kapusta

Ešte horšia je situácia s detskými lekármi, ktorých ambulancie sú iba v tretine sledovaných obcí.

Bratislava 26. júla (TASR) - V takmer 60 percentách miest a obcí, kde žije rómska komunita, nie je ambulancia všeobecného lekára. Prítomnosť pediatra je iba v necelej tretine z nich. Vyplýva to z odhadov aktuálneho Atlasu rómskych komunít 2013.

Atlas, ako dokument poskytujúci informácie o životných podmienkach rómskej menšiny na Slovensku, analyzoval okrem iných aspektov aj dostupnosť zdravotníckej starostlivosti. Prieskum uskutočnil v 120 mestách a 950 obciach celého Slovenska, kde sa predpokladá, že žije viac ako 30-členná rómska komunita.

Z celkového počtu miest a obcí, len v 42,2 % z nich (452) sa nachádza ambulancia všeobecného lekára. Obyvatelia zvyšných 652 obcí musia za praktickým lekárom dochádzať, v priemere sedem kilometrov.

Ešte horšia je situácia s detskými lekármi, ktorých ambulancie sú iba v 31,1 % sledovaných obcí (333). Pre obyvateľov sídel, v ktorých pediater ordináciu nemá, je najbližšia ambulancia detského lekára vzdialená v priemere deväť kilometrov. Približne na rovnakej úrovni je aj sieť stomatologických ambulancií, ktoré sa nachádzajú v 344 sledovaných obciach (32,2 %). Z obcí, kde sa stomatologická ambulancia nenachádza, musia pacienti cestovať priemerne osem kilometrov.

Najhoršia je situácia s gynekológmi. Až 876 obcí (81,6 %) ambulanciu gynekológa nemá, ženy musia za ním cestovať v priemere 10 kilometrov.

Lekáreň sa podľa prieskumu Atlasu 2013 nachádza v 34 % sledovaných obcí (364). Priemerná vzdialenosť k najbližšej lekárni pre obyvateľov, ktorí lekáreň vo svojej obci nemajú, je sedem kilometrov.

Zber dát v prieskume sa uskutočnil od septembra 2012 do septembra 2013.

Projekt Atlas rómskych komunít 2013 sa realizoval v rámci Rozvojového programu OSN (UNDP) v spolupráci s Ústavom rómskych štúdií Prešovskej univerzity, Úradom splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity a Združením miest a obcí Slovenska (ZMOS). Je súčasťou spoločného programu UNDP a Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR zameraného na monitorovanie životných podmienok rómskej populácie.

Atlas by mal poskytnúť východisko pre verejnú správu, neziskový a súkromný sektor pri nastavovaní cielených verejných politík a programov zameraných na zlepšovanie životných podmienok a sociálnu inklúziu rómskej populácie. Kompletné znenie je uverejnené na webe MPSVR SR.