Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

L. ŽITŇANSKÁ: Nikto nemôže nahrádzať štát, naše vlaky sú bezpečné

Lucia Žitňanská Foto: TASR - Štefan Puškáš

Aj Rómovia na Slovensku sú rozhorčení z aktivít predsedu Ľudovej strany Naše Slovensko Mariana Kotlebu a s jeho krokmi nesúhlasia.

Bratislava 13. apríla (TASR) – Nikto nemôže nahrádzať štát a na Slovensku ani nikto štát nahrádzať nebude. Vyhlásila to dnes pred novinármi ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd) v reakcii na stranu ĽSNS, ktorá nasadila vlastné hliadky do vlakov.

"Nie je na to dôvod. Vlaky na Slovensku sú bezpečné, kriminalita tam klesá. Na žiadne takéto iniciatívy nie je dôvod," tvrdí ministerka. Podľa jej slov každý, kto si kúpi lístok, môže vlakom cestovať, ale poriadok v štáte bude zabezpečovať štát. "O tom, ako tomu zamedziť, sa budeme rozprávať, ale každé prekročenie zákona bude postihované či sankcionované," uistila Žitňanská.

Podľa medializovaných informácií mal líder strany Ľudová strana Naše Slovensko Marian Kotleba oznámiť v pondelok (11.4.) pred Železničnou stanicou vo Zvolene nasadenie hliadok ĽSNS do troch vlakov, kde majú pomáhať s ochranou cestujúcich. Ako dodal, strana reaguje na útok na dievča, ktorý sa odohral vo vlaku smerujúcom z Nových Zámkov do Zvolena 7. apríla. Prvá hliadka bola trojčlenná, jej veliteľom mal byť podľa Kotlebu poslanec NR SR Peter Krupa, ktorý sa do povedomia verejnosti dostal vďaka tomu, že prišiel do parlamentu ozbrojený.

Policajný prezident Tibor Gašpar upozornil, že ak by poslanci alebo členovia ĽSNS chceli zabrániť spáchaniu trestného činu, môžu tak rovnako ako hociktorí občania Slovenska urobiť a neboli by za to trestne zodpovední. Ak by však chceli využívať oprávnenia, ktoré pozná napríklad zákon o policajnom zbore a ktoré môže využívať len príslušník policajného zboru, môžu sa sami vystaviť trestnému stíhaniu.

F. TANKO: Hliadky ĽSNS vo vlakoch sú provokácia

Predseda Strany rómskej únie František Tanko.
Foto: TASR/Michal Svítok


Rómovia na Slovensku sú rozhorčení z aktivít predsedu Ľudovej strany Naše Slovensko Mariana Kotlebu a s jeho krokmi nesúhlasia. Hliadky strany vo vlakoch považujú za provokáciu. Na dnešnom brífingu v Bratislave to uviedol predseda Rómskej únie na Slovensku František Tanko.

"Samozrejme, mali by byť zrušené, vyzerá to tak, že je to len čistá provokácia. Preto sa pýtam, kde bol pán Kotleba, keď v Detve zbili rómsku študentku, kde bol pán Kotleba, keď v Nitre holohlaví chlapci dokopali nevinných ľudí. To k ničomu dobrému nevedie, len k násilnosti voči nám, Rómom," povedal Tanko.

V nasledujúcich dňoch by sa rád stretol s policajným prezidentom Tiborom Gašparom. "Chceme mu položiť niekoľko otázok. Ako chce zabezpečiť bezpečnosť Rómov na Slovensku, aké opatrenie chce prijať, aby Kotlebovi ľudia nezačali mlátiť Rómov v osadách," uviedol Tanko.