Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

VIDEO: Za desať rokov Divé maky pomohli 150 mladým rómskym talentom

Rómovia z Bačkova v okrese Trebišov, ktorým pred pár dňami zhoreli domovy, bývajú dočasne v stanoch. Bez strechy nad hlavou ostalo 92 ľudí. Obec nemá peniaze, aby im dostatočne pomohla. Foto: TASR/Roman Hanc

Prostredníctvom programu dnes študuje 36 mladých Rómov na umeleckých školách, gymnáziách, ale aj na univerzitách.

Bratislava 10. marca (TASR) - Občianske združenie Divé maky dnes v Bratislave predstavilo inšpiratívne rómske talenty. Organizácia za desať rokov pomohla cez svoj štipendijný program viac ako 150 mladým rómskym talentom zo sociálne znevýhodneného prostredia, aby mohli inšpirovať svojich rovesníkov. Prostredníctvom programu dnes študuje 36 mladých Rómov na umeleckých školách, gymnáziách, ale aj na univerzitách.

Jedným z talentov je aj 19-ročný Adrián Sivák, ktorý pochádza z obce Varadka na východnom Slovensku. Pôvodne bol v Divých makoch zaradený ako tanečný talent, kým sa nezačal profilovať ako výborný študent. Adrián bude tento rok maturovať na gymnáziu v Bardejove a po jeho skončení chce pokračovať v štúdiu na Ekonomickej univerzite v Bratislave. "S Divými makmi som začal spolupracovať v roku 2006, keď som prešiel talentovými skúškami. Dali mi nové skúsenosti a prostriedky k tomu, aby som mohol študovať, rozvíjať svoj talent, tiež sa medializovať a ukázať ľuďom, že aj tak to ide," uviedol na stretnutí s médiami mladík, ktorému síce pomáhajú rodičia, ale má aj svoju "adoptívnu" mamu a darkyňu Petru Polnišovú. Herečka podporuje nadaného Adriána štyri roky, so svojím "divým makom" sa dnes videla prvýkrát naživo. "Keď niekto nemá prostriedky na to, ale chce rozvíjať svoj talent, maká na sebe a na svojom osobnom rozvoji, tak by mal dostať šancu," komentovala svoju podporu Divých makov Polnišová, ktorá svojho času združenie zviditeľnila kampaňou - Rómovia by mali začať makať... na svojom talente.




Stálou darkyňou je aj moderátorka Adela Banášová, ktorá podporuje 15-ročného Michala Jarku. Michal žije so sestrami a rodičmi v malom dvojizbovom domčeku v osade. Rezbárstvu venuje svoj voľný čas, ale venuje sa aj divadlu a v škole patrí medzi najlepších žiakov v triede. "Videla som v tom zmysel, Miša som si vybrala aj z toho dôvodu, že on je rezbár a ja som pragmatik, som fanúšikom remesiel - mať v ruke remeslo a vedieť niečo robiť, aby sa človek vedel zamestnať a reálne sa zaradiť do spoločnosti," zdôvodnila Banášová svoju podporu výtvarného talentu z Čičavy.

Medzi darcami, ktorí podporujú talentované rómske deti a mladých prostredníctvom Divých makov, nie sú len známe tváre. Pomáhajú im ľudia z rôznych regiónov Slovenska, pričom najväčšia podpora smeruje talentom do banskobystrického, košického a prešovského kraja. Ako pre TASR uviedla správkyňa združenia Barbora Kohútiková, momentálne sa konajú talentové skúšky, na ktorých vyberú ďalších 15 "divých makov". Do výberového procesu ich môže prihlásiť vyplnením prihlášky ktokoľvek. "Potrebný je aj doklad o talente, pri študijných talentoch nám stačí vysvedčenie a odporúčanie od učiteľa. Prihlášky hodnotí komisia, v treťom kole nasleduje návšteva rodiny. V prípade, že súhlasí so zapojením, potom zostavíme rozpočet a hľadáme darcu," vysvetlila Kohútiková a na margo programu dodala: "Veľmi sa tešíme, že podporujeme novú generáciu Rómov, ktorí budú lámať spoločenské predsudky voči ostatným a pomôžu celej komunite. Všetci absolventi Divých makov, ktorí už úspešne ukončili štúdium, sú dnes zamestnaní a naplno integrovaní do spoločnosti."