Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Internátne školy pre rómske deti nie sú riešením, tvrdí Peter Pollák

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Peter Pollák považuje za základ riešenia rómskej problematiky vyššiu vzdelanosť ich detí. Nesúhlasí s návrhom na zavedenie internátnych škôl.

Bratislava 23. apríla (TASR) – Zvyšovať vzdelanie rómskych detí ich umiestňovaním do internátnych škôl nie je podľa poslanca NR SR za Obyčajných ľudí a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Petra Polláka dobrým riešením.

Rómskej problematike by podľa neho pomohlo zavedenie systému celodennej výchovy a starostlivosti o rómske deti.

"Neskúšajme zlé riešenia, ak sme nevyskúšali tie dobré," podotkol dnes na tlačovej konferencii v Bratislave Pollák. Nová vláda Roberta Fica (Smer-SD) v súčasnosti pripravuje programové vyhlásenie, ktoré bude základom jej činnosti na najbližšie štyri roky.

Myšlienka celodenného vzdelávania rómskych detí by tak podľa Polláka mohla byť jedným z bodov tohto programu. Rovnako ako premiér totiž aj Pollák považuje za základ riešenia rómskej problematiky vyššiu vzdelanosť ich detí. Nesúhlasí však s návrhom na zavedenie internátnych škôl.

"Navrhujeme alternatívu k tomu, čo navrhla vláda," priblížil líder OĽaNO Igor Matovič. Okrem toho, že by bol takýto spôsob podľa neho lacnejší ako zaviesť internátne školy, rómske deti zároveň nebudú odtrhnuté od svojich rodín.

"Je to systém, ktorý umožňuje dieťaťu prísť o pol ôsmej do školy a napríklad o piatej ukončiť svoju činnosť v škole a ísť domov," opísal Pollák. Išlo by tak podľa jeho slov o humánnejšie riešenie. Internátne školy už skúšali napríklad aj v Austrálii či Kanade, no výsledkom bolo ospravedlnenie a vyjadrenie ľútosti nad praxou takýchto škôl.

Hoci si myšlienka systému celodenného vzdelávania vyžiada aj prijatie ďalších vychovávateľov či zabezpečenie stravy pre deti, finančné náklady budú podľa Polláka výrazne nižšie, než aké by si vyžiadalo zriadenie internátnych škôl. Dochádzka do škôl pri systéme celodenného vzdelávania by bola pre deti povinná a v prípade jej nedodržiavania by mohlo byť trestom pre rodičov siahnutie na sociálnu pomoc rodín od štátu.

"Samozrejme, návrh pošleme premiérovi aj ministrovi školstva," dodal Pollák. Zároveň by sa myšlienka celodenného vzdelávania a výchovy detí mohla podľa jeho slov uplatňovať aj v prípade všetkých chudobných rodín, ktoré nedokážu byť príkladom pre deti a zabezpečiť ich vzdelávanie.

Tu bude player