Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Ropuchám pri jarných migráciách pomáhajú dobrovoľníci

Foto: TASR/Štefán Puškáš

K najväčšiemu úhynu žiab totiž dochádza v období ich jarnej migrácie, keď sa presúvajú z lesov do rybníkov, aby tam nakládli vajíčka.

Bratislava 17. marca (TASR) - Na dnešnom otvorení 27. ročníka akcie s názvom Pomoc ropuchám pri jarných migráciách sa na Železnej studienke v Bratislave zišlo niekoľko desiatok dobrovoľníkov. Spoločne s občianskym združením Miniopterus pomáhali budovať zábrany pre žaby.

K najväčšiemu úhynu žiab totiž dochádza v období ich jarnej migrácie, keď sa presúvajú z lesov do rybníkov, aby tam nakládli vajíčka. "Keďže tu je medzi rybníkom a lesom cesta, najviac ich uhynie práve pri prechádzaní cez cestu," opísal pre TASR Roman Lehotský z občianskeho združenia Miniopterus.

Tu bude player


S dobrovoľníkmi tak pri Železnej studienke najprv vybudujú zábrany a potom budú žaby prenášať do rybníka. "Chodia nám sem celé triedy žiakov zo škôl, ktorí zbierajú žaby do vedierok, prenášajú ich cez cestu a tam ich vypúšťajú do vody," priblížil Lehotský. To trvá niekedy aj pár týždňov. Keď sa už žaby následne vracajú z rybníkov späť, väčšinou to nebýva také hromadné a migrujú viac počas noci. Nie sú už až tak veľmi ohrozené.

Počas migrácie žiab však platia pri Železnej studienke aj obmedzenia pre autá. Od pondelka 19. marca do 19. apríla bude cesta od Červeného mosta po otočku autobusu mestskej hromadnej dopravy pri Ústave kardiovaskulárnych chorôb prejazdná len pre dopravný podnik a autá s povolením mesta.