Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 11. jún 2024
< sekcia Slovensko

Rovnaký zdroj otravy, muž z Boskovic i v Prešove pili tú istú pálenku

Okrem neoznačeného čapovaného alkoholu sa metanol objavil v Čechách aj vo fľašiach z kamenných obchodov. Väčšinou išlo o vodku alebo tuzemák označený etiketou niektorej z menších likérok. Tie sa bránia tým, že tieto etikety už niekoľko rokov nepoužívajú, a teda ide o falzifikáty. Polícia odporúča takto označené liehoviny vyliať alebo odovzdať na polícii. Foto: iDnes.cz

Napriek pokračujúcej prohibícii v Českej republike tam aj dnes zaznamenali ďalšie prípady otravy alkoholom pančovaným metylalkoholom.

Praha 17. septembra (TASR) - Štyria otrávení metanolom hospitalizovaní v Prešove, ich priateľ z Písku a muž, ktorý bojuje o život v nemocnici v Boskoviciach, konzumovali slivovicu z rovnakého zdroja. Informoval o tom dnes internetový server iDNES.cz s odvolaním sa na kriminalistov.
Ďalší otrávení vo Vsetíne a v Zlíne
Napriek pokračujúcej prohibícii v Českej republike tam aj dnes zaznamenali ďalšie prípady otravy alkoholom pančovaným metylalkoholom.

V nemocnici vo Vsetíne hospitalizovali 46-ročného muža z regiónu, u ktorého sa popoludní potvrdila prítomnosť metanolu v organizme. Pacient leží v bezvedomí pripojený na pľúcnu ventiláciu, jeho stav označila hovorkyňa nemocnice Lenka Plačková pre agentúru Mediafax za kritický.

Ide o prvého pacienta v Zlínskom kraji, ktorého nehospitalizovali v Krajskej nemocnici T. Baťu v Zlíne.

Aj v nej však dnes predpoludním prijali dvoch mužov, u ktorých vyšetrenie potvrdilo prítomnosť metylalkoholu v organizme. Pacienti vo veku 28 a 42 rokov, ktorí komunikujú a sú bez väčších zdravotných ťažkostí, konzumovali slivovicu od dvoch rôznych dodávateľov. V zlínskej nemocnici je v súčasnosti hospitalizovaných 12 pacientov, zlepšuje sa stav tých dvoch, ktorých stav bol v uplynulom týždni kritický.

V dôsledku prísne dodržiavaného zákazu ponúkania a predaja liehovín s obsahom viac ako 20 percent alkoholu zostáva v ČR v skladových priestoroch 20 miliónov fľašiek alkoholických nápojov rôzneho druhu.
Predajca ponúkal metanol obsahujúci nápoj na internete vetami: "Predám kvalitnú jemnú slovácku slivovicu z vlastných sliviek. Výborná chuť i kvalita. Obsah alkoholu 50%, rok pálenia 2011. Ochutnávka osobne samozrejmosťou. Pálené legálne v pestovateľskej pálenici". Inzeráty s týmto znením figurovali na Bazos.cz, Inzercebazar.cz i Hyperinzerce.cz. Vylúčiť však nemožno ani ich prítomnosť na iných webových adresách. Predajca ponúkal aj možnosť zľavy pri väčšom odbere, zaslanie na dobierku alebo osobný odber v Uherskom Brode alebo Prahe.

Juhomoravskí kriminalisti už predajcu zadržali. Aj vďaka jeho telefónu a emailu sa postupne spojili s jeho zákazníkmi a zistili, že niekoľko litrov metanol obsahujúcej slivovice putovalo na Slovensko.

Účastník osláv na východe SR, 47-ročný muž z Písku, je od nedeľňajšieho popoludnia v starostlivosti tamojších lekárov. Problémy so zrakom nemá, jeho stav označujú zdravotníci za dobrý.

Foto: hyperinzerce.cz



Česi a Moravania zatiaľ na Záhorie po alkohol nechodia
V mestách a obciach v prihraničnej oblasti s Českou republikou zatiaľ Česi a Moravania tržby za predaj tvrdého alkoholu nedvíhajú. Predajne dnes nezaznamenali žiadny vyšší záujem o túto komoditu, ktorá podlieha v Česku prohibícii.

"U nás je bežný pondelok, všetok tovar sa predáva ako zvyčajne," povedala pre TASR predavačka COOP Jednota na Potočnej ulici v Skalici. Ani v predajni siete CBA v Kútoch to nebolo inak, podľa vedúcej Márie Trubirohovej "nič extra" nepociťujú. Rovnaký poznatok majú v potravinách COOP Jednota na ulici SNP v Holíči. V potravinách Polák v Brodskom sa podľa vyjadrenia Sone Hanzlovičovej zastavil dnes jeden zákazník, ktorý hovoril česky a kúpil si tvrdý alkohol.