Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Slovensko

Špecializovaný trestný súd rozhoduje o predĺžení väzby piťovcom

Foto: TASR/Dušan Hein

Piťa spolu s ďalšími mužmi stíhajú za bombový útok na dve autá a dom. Zadržali ho vlani v novembri pri najväčšej policajnej akcii v slovenskej histórii.

Banská Bystrica 23. mája (TASR) – O návrhu na predĺženie väzby údajného bossa bratislavského podsvetia Juraja O. alias Piťa a ďalších 8 osôb rozhoduje už od rána Špecializovaný trestný súd (ŠTS) - pracovisko Banská Bystrica, a to za prísnych bezpečnostných opatrení v Ústave na výkon väzby v centre mesta.

Súd prerušil rozhodovanie na vypracovanie rozhodnutia, ktoré bude zároveň doručovať, priblížil médiám obhajca Juraja O. Peter Filip. Rozhodnutie by malo podľa jeho slov padnúť za tri - štyri hodiny.

Dnes sa rozhoduje o predĺžení väzby viacerým osobám. Filip dodal, že všetci žiadali, aby nebola lehota väzby predĺžená.

"Štádium, v akom sa teraz nachádzame, je také, že sme predložili návrhy, ako by mal súd rozhodnúť, ako prokurátor, tak aj obhajcovia a obvinení," informoval Filip. "Sudca pre prípravné konanie by nemal predĺžiť lehotu u môjho klienta," dodal s tým, že návrh zhodnotil ako nekonkrétny, nedôvodný.

Tu bude player


"Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry 11. mája 2012 predložil Špecializovanému trestnému súdu návrh na predĺženie trvania väzby viacerým členom skupiny," povedala pre TASR hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Vladimíra Gedrová. Podľa hovorkyne ŠTS Kataríny Kudjákovej ide spolu o deväť osôb. Obvineným končí lehota väzby v polovici júna.

Piťa spolu s ďalšími mužmi stíhajú za bombový útok na dve autá a dom. Zadržali ho vlani v novembri pri najväčšej policajnej akcii v slovenskej histórii. Pochytali vtedy 20 údajných Piťových komplicov a obvinili 23 ľudí. Okrem iného z podvodov s hypotekárnymi úvermi v USA a z drogovej trestnej činnosti.

Juraja O. vzal do väzby vlani v novembri Okresný súd v Trnave. Medzitým ho však obvinili aj zo zosnovania zločineckej skupiny, a preto má o ďalšom trvaní väzby rozhodnúť ŠTS.