Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Rozprava k odvolaniu premiéra skončila, hlasovať sa bude popoludní

Foto: TASR/Martin Baumann

Posun hlasovania sa nepáčil jednému z predkladateľov návrhu Danielovi Lipšicovi (nezaradený), keďže pôvodne bolo rozhodnuté, že sa bude hlasovať hneď po skončení rozpravy.

Bratislava 19. septembra (TASR) - Takmer 23-hodinová rozprava k opozičnému návrhu na vyslovenie nedôvery predsedovi vlády SR Robertovi Ficovi (Smer-SD) pre kauzu SPP sa skončila. Samotné hlasovanie príde na rad až o 13.45 h. Väčšinu v snemovni má Smer-SD, premiérovi preto nedôvera vyslovená nebude.

Posun hlasovania sa nepáčil jednému z predkladateľov návrhu Danielovi Lipšicovi (nezaradený), keďže pôvodne bolo rozhodnuté, že sa bude hlasovať hneď po skončení rozpravy. Predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD) ho upozornil, že takýto postup bol odsúhlasený na poslaneckom grémiu. Lipšica však nepresvedčil, keďže o zmene nehlasovalo plénum a celú mimoriadnu schôdzu označil za nezvládnutú. Napriek tomu si myslí, že táto schôdza dala nádej, že naše deti budú žiť v slušnejšej krajine.

Šéf SDKÚ-DS Pavol Frešo v závere vyjadril presvedčenie, že debata na mimoriadnej schôdzi mala niečo do seba. "Nemám pochybnosť, že skôr či neskôr sa NR SR stane miestom, že parlament bude rozhodovať o tom, čo robí vláda a nie, že jeden premiér tu bude cvičiť s celým parlamentom," povedal. Líder SaS Richard Sulík zase vyzval ľudí, ktorí schôdzu sledovali, aby nevzdávali boj so zlom. "Je to len otázka času, kedy zlo porazíme," myslí si.

Radoslav Procházka (nezaradený) si zaspomínal na vtedajšiu premiérku Ivetu Radičovú, ktorá bola podľa neho odvážnejšia, ako Robert Fico, keďže pokusu od odvolanie čelila v rokovacej sále po celý čas a neodišla hneď po úvodnom prejave ako súčasný premiér. Igor Matovič (OĽaNO) je presvedčený, že opozícia na schôdzi dokonale odhalila kráľa. "Kráľ je po dnešku nahý," vyhlásil. Poslanci Smeru-SD, ktorí sa v sále počas rozpravy vyskytovali len v minimálnom počte, sa do diskusie nezapojili a takmer vôbec nevyužívali ani možnosť reakcií cez faktické poznámky.