Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Vyšla prvá rozprávková kniha o bezdomovcoch, pokrstili ju gombíkmi

Na snímke zľava autorka druhej časti knihy Nina Beňová, autorka knihy Zuzana Csontosová a moderátor Dado Nagy krstia gombíkmi prvú rozprávkovú knihu o bezdomovcoch s názvom Zatúlaný gombík v priestoroch Nota bene na Karpatskej ulici v Bratislave Foto: TASR/Štefan Puškáš

Zatúlaný psík Gombík, ktorého majiteľ odvrhol, rozpráva o živote na ulici a pomáha deťom i dospelým pochopiť, ako sa človek ocitne bez domova a čo všetko musí urobiť, aby sa z ulice dostal.

Bratislava 13. novembra (TASR) – Zatúlaný psík Gombík, ktorého majiteľ odvrhol, rozpráva o živote na ulici a pomáha deťom i dospelým pochopiť, ako sa človek ocitne bez domova a čo všetko musí urobiť, aby sa z ulice dostal. Taká je prvá ilustrovaná rozprávková kniha o bezdomovectve, ktorú dnes v Bratislave gombíkmi pokrstili deti spolu s ľuďmi bez domova. Aj tí ju totiž pomáhali písať a oddnes ju budú ponúkať predajcovia Nota bene v 17 slovenských mestách.

Kniha Zatúlaný Gombík chce deťom vysvetliť, ako sa človek dostane do ulicu, ako sa mu tam žije a prečo nie je jednoduché znova sa zamestnať či nájsť si strechu nad hlavou. "Spoznala som veľa ľudí bez domova a v knihe som sa snažila konkrétne situácie, rozhovory či zážitky, ktoré si pamätám, vtesnať do toho jediného krátkeho príbehu. Takže je to veľmi reálny obraz," povedala pre TASR autorka knihy Zuzana Csontosová. Kniha ale nie je ponurá, no niekedy veľmi smutná, ale často aj plná nádeje a priateľstva. Na ulici totiž psík Gombík spozná bezdomovca Šimona a stanú sa z nich nerozluční kamaráti.



Aký je to pocit, keď predávate Nota bene a okolo idú ľudia akoby ste tam ani nestáli? Necítite sa menejcenní preto, lebo nemáte domov? Aj to sa bezdomovcov deti v knihe pýtajú. Jej druhá časť je totiž poskladaná zo zvedavých otázok štvrtákov a piatakov. "Všetky otázky boli zaujímavé, ale na niektoré sa veľmi ťažko odpovedalo. Človeka zaskočili. Museli sme veľmi premýšľať, čo im odpovieme," vraví 53-ročná bezdomovkyňa Viera, jedna z troch bezdomovcov, ktorí sa odhodlali na priame otázky detí odpovedať.

Knihu tvoria aj interaktívne úlohy pre deti, kde sa majú zamyslieť, čo najviac chýba človeku bez domova, čo im ubližuje a čo preň dieťa môže urobiť, napríklad sa usmiať či pozdraviť. "Ak deťom my nevsugerujeme naše predsudky, oni ich sami nemajú. Majú veľmi dobré sociálne cítenie. Chceli sme preto začať s osvetou už od toho skorého veku, vtedy sú najprístupnejšie novým veciam a dá sa s nimi veľmi dobre pracovať," vysvetľuje autorka. "Nemusíme tým ľuďom všetci pomáhať, ale aspoň ich neosočujme," dodáva. Deti sa tiež v knihe dočítajú, že bezdomovcom bol istý čas aj Charlie Chaplin, Jack London či Edith Piaf.



Knižka pomôže predajcom pouličného časopisu Nota bene ľahšie prežiť zimu. Záujemcovia si ju budú môcť kúpiť za sedem eur, pričom polovica z ceny pôjde predajcovi. Záver knihy tiež deťom vysvetľuje, ako má taký predajca vyzerať. Mnohí sa dnes za nich totiž len vydávajú, nemajú preukaz, vestu ani číslo a od ľudí sa tak snažia lanáriť peniaze, sťažujú sa predajcovia Nota bene. "Robia nám zlé meno, lebo ľudia nás potom s nimi hádžu do jedného vreca."

Knihu vytlačili v náklade 8000 kusov a ilustrovala ju výtvarníčka Daniela Olejníková. Krst bol prvým podujatím v rámci Mesiaca bez domova, mestského festivalu, ktorý sa dnes začína v Bratislave a ktorým chcú neziskové organizácie a občianske združenia upozorniť na problém bezdomovectva na Slovensku.