Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Na rozpustenie ĽSNS prišlo na Generálnu prokuratúru 160 podnetov

Na snímke uprostred predseda Ľudovej strany Naše Slovensko Marian Kotleba. Foto: TASR/Michal Svítok

Iniciátorom podaní sú organizátori protifašistického pochodu, ktorý sa uskutočnil minulý pondelok v Bratislave.

Bratislava 16. marca (TASR) – Generálna prokuratúra (GP) eviduje už 160 podaní na rozpustenie politickej strany Kotleba - Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS). Informovala o tom jej hovorkyňa Andrea Predajňová.

"Podania sú v súčasnosti preverované prokurátorom Generálnej prokuratúry SR,"
uviedla Predajňová. Iniciátorom podaní sú organizátori protifašistického pochodu, ktorý sa uskutočnil minulý pondelok (7.3.) v Bratislave.

Aktivisti doručili generálnemu prokurátorovi Jaromírovi Čižnárovi list s výzvou, aby na Najvyšší súd SR podal podnet na rozpustenie strany ĽSNS. Domnievajú sa, že je identická so stranou, ktorú súd rozpustil pre rozpor s ústavou v minulosti. Zároveň sa obrátili na verejnosť, aby sa k nim pripojila prostredníctvom formulára zverejneného na internete.

Generálny prokurátor Dobroslav Trnka podal po preskúmaní podnetu 31. októbra 2005 na Najvyšší súd SR návrh na rozpustenie strany Slovenská pospolitosť – Národná strana. Najvyšší súd 1. marca 2006 rozsudkom tomuto návrhu vyhovel a politickú stranu rozpustil.

Strana pokračovala v činnosti ako občianske združenie s názvom Slovenská pospolitosť. To v novembri 2008 rozpustilo ministerstvo vnútra. Najvyšší súd toto rozhodnutie 1. júla 2009 zrušil. Pravicoví extrémisti pred parlamentnými voľbami v roku 2010 ovládli Stranu priateľov vína, ktorú neskôr premenovali na Ľudovú stranu Naše Slovensko.