Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Rozšírenie EÚ spred 10 rokov prospelo celej Európe, povedal Barroso

Predseda Európskej komisie José Manuel Barroso počas prednášky na pôde Ekonomickej univerzity v Bratislave 28. apríla 2014. Foto: TASR/Michal Svítok

Podľa Barrosa je EÚ desať rokov po jej rozšírení silnejšia, bohatšia a bezpečnejšia - politicky, ekonomicky a aj kultúrne.

Brusel 30. apríla (TASR) - Pristúpenie desiatich nových členských štátov k EÚ v máji 2004 bolo významné nielen pre tieto krajiny, ale pre celú úniu. Uviedol dnes predseda Európskej komisie (EK) José Manuel Barroso.

"1. mája oslávime 10. výročie znovuzjednotenia Európy. To je pre nás okamih uvedomiť si, aké dôležité bolo pristúpenie týchto desať členských štátov. A to nielen pre nich, ale i pre nás v Európe, pretože sme boli schopní spoločne sa podieľať na stabilite, bezpečnosti a prosperite," uviedol Barroso v správe pre médiá.

Predseda EK zdôraznil, že rozšírenie spred desiatich rokov ukončilo umelé rozdelenie nášho kontinentu a zároveň bolo spôsobom, ako ukotviť demokraciu, slobodu a právny štát pre mnoho miliónov ľudí, ktorí predtým žili za "železnou oponou".

Podľa Barrosa je EÚ desať rokov po jej rozšírení silnejšia, bohatšia a bezpečnejšia - politicky, ekonomicky a aj kultúrne.

Barroso pripomenul, že rozšírenie únie prinieslo vytvorenie najväčšieho jednotného trhu na svete. Zvýšený obchod medzi členskými štátmi znamenal nové pracovné príležitosti, nové investície a ďalší rast.

"Rozšírenie posilnilo európsku váhu vo svete. Európska únia má už vyše 500 miliónov občanov a náš hlas počuť po celom svete," skonštatoval šéf európskej exekutívy.

"Teraz, keď sa zotavujeme z nedávnej hospodárskej krízy, je tiež dobré si pripomenúť úspechy, ktoré rozšírenie prináša. Ukazuje to, že jednotnejšia a otvorenejšia Európa je ten najlepší spôsob ako posilniť našu pozíciu, brániť naše spoločné záujmy a presadzovať spoločné hodnoty," dodal Barroso.