Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

RUSNÁK: Rozdelením prišlo zdravotníctvo o ľudí, no získalo nové ústavy

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Slovensko vtedy rozdelením prišlo v zdravotníctve o časť odbornej pomoci i mnohých českých odborných nestorov a v mnohých špecializáciách začínalo takmer od nuly.

Bratislava 26. novembra (TASR) - Slovenské zdravotníctvo prišlo rozdelením federácie o mnoho šikovných lekárov, no na druhej strane získalo nové pracoviská a špecializácie, ktoré dovtedy v SR neboli. Pre TASR to povedal prednosta Neurochirurgickej kliniky Ústrednej vojenskej nemocnice SNP v Ružomberku Róbert Rusnák.

„Pri rozdelení však zostalo veľa schopných a šikovných ľudí v Českej republike. Boli obavy z toho, ako to bude vyzerať na Slovensku, kde bola vtedy veľmi vysoká nezamestnanosť,“ konštatoval Rusnák, ktorý v čase rozdelenia Československa študoval na Vojenskej lekárskej akadémii J. E. Purkyně v Hradci Králové.

„Vtedy sa vytvorilo smerom k vojenským medikom také liberálne prostredie a dostali sme na výber. Kto mal záujem, mohol získať české občianstvo, dostať miesto v českej armáde a pokračovať v štúdiu za nezmenených podmienok. Ja som bol v skupine, ktorá odchádzala na Slovensko,“ zdôraznil Rusnák.

Slovensko vtedy rozdelením prišlo v zdravotníctve o časť odbornej pomoci i mnohých českých odborných nestorov a v mnohých špecializáciách začínalo takmer od nuly. „Napríklad operácie platničiek, ktoré sa ma týkajú, sa počas federácie z celého Slovenska posielali buď do Hradca Králové alebo do Olomouca,“ vysvetlil Rusnák, podľa ktorého bolo pozitívom, že prišli nové šance. „Dovtedajší spôsob riadenia zdravotníctva sa zjednodušil. Na Slovensku vznikli mnohé nové ústavy a zariadenia. Zachovala sa kontinuita po odbornej stránke a vznikla potreba vybudovať mnohé zdravotnícke pracoviská a tým aj nutnosť pre ľudí sa dovzdelať,“ dodal Rusnák.