Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

RTVS: Kotleba si vymyslel znásilnenie vo vlaku, aj zásah hliadok

Na snímke poslanec Marian Kotleba (ĽSNS). Foto: TASR - Michal Svítok

ĽSNS na tlačovej konferencii informovala, že v medzinárodnom rýchliku malo dôjsť k pokusu o znásilnenie mladej ženy. Polícia podľa ĽSNS vraj na prípad nereagovala.

Bratislava 15. februára (Teraz.sk) - Strana Mariana Kotlebu medializovala vymyslenú informáciu o tom, že v medzinárodných rýchlikoch malo v uplynulých dňoch dôjsť k pokusu o znásilnenie. Informuje o tom RTVS na sociálnej sieti.

Zároveň dodáva, že internetom sa navyše šírili správy, že údajnému znásilneniu zabránili práve Kotlebove hliadky. Žiadna z informácií nie je pravdivá, čo pre RTVS potvrdili aj slovenské železnice aj príslušná krajská polícia.

ĽSNS na tlačovej konferencii informovala, že pred Štúrovom v medzinárodnom rýchliku malo dôjsť ku krádeži batožiny a pokusu o znásilnenie mladej ženy. Polícia podľa ĽSNS vraj na prípad nereagovala.

"V pondelok 13. februára o 9.10 h prijalo operačné stredisko Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Nitre oznámenie, že v medzinárodnom vlaku, odchádzajúceho zo železničnej stanice Budapešť, sa nachádza osoba, ktorá oznámila, že ju v úseku cesty Szob-Štúrovo obťažovala iná osoba. Cestujúca sa zľakla a vyhľadala vlakvedúceho, ktorý privolal policajnú hliadku," informovala hovorkyňa KR PZ v Nitre Renáta Čuháková.

Polícia prišla podľa Čuhákovej na miesto za osem minút, vlak v tom čase stál v železničnej stanici Nové Zámky. "Žena uviedla, že sa jej spiacej niekto dotkol, nešlo však o dotyky sexuálneho charakteru, že sa len veľmi preľakla a vyhľadala pomoc," dodala Čuháková.

Podľa hovorkyne žena opakovane uviedla, že je v poriadku, nič jej nechýba a nechce podať žiadne oznámenie a chce cestovať ďalej do Hamburgu. "Po dohode s vlakvedúcim bola usadená k inej žene v blízkosti služobného oddielu," uzavrela hovorkyňa.

"Bohužiaľ na Slovensku i v Maďarsku existujú organizované skupiny, ktoré sa špecializujú na železničné krádeže a okrádajú spiacich cestujúcich. To bol aj prípad z 13.2.2017 vo vlaku EC 172. Páchatelia takéhoto pokusu o krádež nastúpili v Maďarsku a medzi Szobom (Maďarsko) a Štúrovom sa pokúsili okradnúť spiacu cestujúcu. Tá privolala s pomocou ostatných cestujúcich vlakvedúceho, ktorý incident oznámil polícii i nadriadeným," uviedla v reakcii Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK).

Zároveň dodala, že keďže vlak medzitým dorazil do stanice Štúrovo, podozriví tam vystúpili a utiekli. Poškodená zahraničná cestujúca v Štúrove nechcela vystúpiť ani podať trestné oznámenie. "V Nových Zámkoch podala vysvetlenie hliadke privolanej vlakvedúcim, ktorá tam vlak čakala. Polícia podľa našich informácií po páchateľoch pokusu o krádež pátra. Z tohto dôvodu vlak meškal 18 minút," doplnila ZSSK.

ZSSK upozornila, že nešlo o pokus o znásilnenie, ale o pokus o krádež, ktorý sa odohral možno ešte na území Maďarskej republiky. Ten prerušila samotná okrádaná cestujúca. "Incident na mieste okamžite riešil vlakvedúci, ktorý privolal políciu. Ľudia v zelených tričkách, ktorí cestujú po Slovensku, v snahe zvýšiť popularitu svojej politickej strany, v tomto vlaku videní neboli. O druhom, nedeľnom (12.2.) prípade mediálne prezentovanej ´krádež´, nemá ZSSK ani polícia žiadne informácie," uzavrela ZSSK.