Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Slovensko

RTVS sa pridala k oslavám výročia vysielania Československého rozhlasu

Na snímke nápis na budove RTVS v Mlynskej doline. Bratislava, 16. júla 2020. Foto: TASR – Michal Svítok

Generálny riaditeľ Českého rozhlasu René Zavoral zdôraznil, že rozhlas už 100 rokov vzdeláva, informuje, zabáva a rozširuje obzory.

Bratislava 18. mája (TASR) - Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) sa pridala k oslavám 100. výročia začiatku pravidelného vysielania Československého rozhlasu. TASR o tom informovala manažérka marketingovej komunikácie RTVS Zuzana Vicelová. Český rozhlas pripravil pri tejto príležitosti koncert k 100. narodeninám, ktorý odštartuje vo štvrtok večer v pražských Riegrových sadoch.

Generálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj uviedol, že v Československom rozhlase moderoval svoju prvú reláciu. "Mnohé veci sú v našich verejnoprávnych médiách rozdielne, ale verím, že všetky dobré veci budeme aj naďalej spoločne zdieľať. Tieto oslavy sú pre mňa aj inšpiráciou, pretože o tri roky nás na Slovensku čaká jubilejných 100 rokov od začiatku vysielania rozhlasu na Slovensku," povedal.

Generálny riaditeľ Českého rozhlasu René Zavoral zdôraznil, že rozhlas už 100 rokov vzdeláva, informuje, zabáva a rozširuje obzory. "Počas svojej existencie si našiel dôležité miesto v živote niekoľkých generácií poslucháčov, z ktorých mnohých sprevádzal od útleho detstva. Československý rozhlas, dnes Český rozhlas, má za sebou dlhú a pestrú cestu, počas ktorej zohral dôležitú úlohu v dejinách našej krajiny," dodal.

Československo sa 18. mája 1923 stalo druhou európskou krajinou s pravidelným rozhlasovým vysielaním. V Európe v tom čase vysielala pravidelný program len BBC. Prvé rozhlasové prijímače sa na Slovensku udomácnili v roku 1924.