Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 13. jún 2024
< sekcia Slovensko

MK: Zvýšenie úhrad pre RTVS je súčasťou programového vyhlásenia vlády

Budova Ministerstva kultúry na Námestí SNP v Bratislave. Ilustračné foto. Foto: TASR - Miroslava Cibulková

Rezort kultúry sa ďalej vyjadril, že ak nebude návrh na zvýšenie úhrad pre RTVS schválený na začiatku volebného obdobia, nebude schválený vôbec.

Bratislava 1. júna (TASR) – Ak nebude návrh na zvýšenie úhrad pre RTVS schválený na začiatku volebného obdobia, nebude schválený vôbec. V reakcii na dnešné oznámenie SNS, že v tejto chvíli nepodporí zvýšenie koncesionárskych poplatkov, to uviedlo ministerstvo kultúry.

Je politickou ilúziou si myslieť, že k zvýšeniu úhrad by mohlo dôjsť v druhej polovici volebného obdobia,“ uviedol hovorca rezortu Jozef Bednár.

Zdôraznil, že zvýšenie úhrad pre RTVS je pre ministra kultúry Mareka Maďariča (Smer-SD) zásadné opatrenie, ktoré je súčasťou schváleného programového vyhlásenia vlády. „Minister kultúry nebude môcť splniť jeden zo svojich kľúčových záväzkov,“ vysvetlil, čo hrozí, ak vládna strana neprehodnotí svoj postoj.

SNS dnes ústami podpredsedu Antona Hrnka oznámila, že telerozhlas musí najprv prejsť výraznou vnútornou prestavbou a stať sa skutočnou slovenskou a národnou verejnoprávnou inštitúciou.

Z nášho pohľadu verejnoprávnosť znamená principiálnu službu verejnosti v oblasti spravodajstva a publicistiky, kde sa občania SR informujú o dianí doma i vo svete, kde dostávajú rovnaký priestor reprezentanti všetkých relevantných spoločenských, politických a kultúrnych orgánov a organizácií, kde existuje vyvážené politické spravodajstvo, kde nedostávajú hlas úplne okrajové, ale 'politicky korektné' skupinky,“ vysvetlil Hrnko.

Návrh Maďarčia SNS podporí až po predložení „jasných vízií budúceho vysielacieho programu, keď program a koncepcia vysielania budú napĺňať princípy verejnoprávnosti a národnej kultúrnej inštitúcie a keď sa prijmú opatrenia na skvalitnenie vysielania od jazykovej kultúry až po zostavenie programovej štruktúry“.

Bednár na to reagoval vysvetlením, že minister zvýšenie úhrad navrhol po tom, čo RTVS preukázala v posledných rokoch podstatné skvalitnenie svojich programov, čo sa odrazilo aj na náraste jej sledovanosti a aj diváckej a poslucháčskej spokojnosti. „V tomto trende nie je možné pokračovať bez zvýšenia úhrad od roku 2017,“ zdôraznil hovorca rezortu.

Výška úhrad sa nemenila 13 rokov a v súčasnosti je platba pre domácnosti 4,64 eura. K jej prehodnoteniu sa vláda zaviazala v programovom vyhlásení. Tu uvádza, že prijme také legislatívne opatrenie, ktoré poskytne RTVS stabilné a primerané finančné zabezpečenie plnenia jej zákonných úloh prostredníctvom optimalizácie výšky úhrady za služby verejnosti.

MOST-HÍD: Koncesionárske poplatky treba zvýšiť preto, aby sa zlepšila kvalita verejnoprávnych médií

Programové vyhlásenie vlády by mala každá strana vládnej koalície dodržiavať v každom bode. Na margo dnešných informácií, že SNS v tejto chvíli nepodporí návrh na zvýšenie koncesionárskych poplatkov za rozhlasové a televízne vysielanie, to uviedol predseda poslaneckého klubu Most-Híd Gábor Gál.

V programovom vyhlásení vlády bola podľa strany Most-Híd dohoda jednoznačná. "Koncesionárske poplatky treba zvýšiť preto, aby sa zlepšila kvalita verejnoprávnych médií, ako to prezentovalo vedenie RTVS, a neviazať to k nejasným cieľom, ktoré prezentovala SNS," skonštatovala strana.

Gál upozornil aj na gentlemanskú dohodu koalície, a to, že nebude riešiť podobné nezhody pred médiami. "My dohody vždy dodržíme, žiadame o to aj koaličných partnerov," podotkol.

SNS dnes informovala, že v tejto chvíli nepodporí návrh na zvýšenie koncesionárskych poplatkov za rozhlasové a televízne vysielanie, ktorý predkladá ministerstvo kultúry. Strana sa domnieva, že "Slovenská televízia a Slovenský rozhlas, ktoré dnes vystupujú pod nezmyselným a z hľadiska obsahu slovenčine sa priečiacim spoločným názvom, musia prejsť najskôr výraznou vnútornou prestavbou a stať sa skutočnou slovenskou a národnou verejnoprávnou inštitúciou".