Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Rusíni vítajú záujem vlády o rozvoj ich jazyka

Na snímke zľava ministerka spravodlivosti SR Lucia Žitňanská, vicepremiér pre investície Peter Pellegrini a premiér SR Robert Fico počas 1. zasadnutia vlády 30. marca 2016 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Upozorňujú ale zároveň na fakt, že podporu jazyka by mali sprevádzať ďalšie opatrenia, ktoré budú vplývať na rozvoj regiónov, kde majú Rusíni početné zastúpenie.

Bratislava 13. apríla (TASR) – Zástupcovia rusínskej národnostnej menšiny pozitívne vnímajú fakt, že sa do programového vyhlásenia vlády (PVV) dostala aj konkrétna časť, týkajúca sa rozvoja výučby rusínskeho jazyka v materských, základných i stredných školách. Upozorňujú ale zároveň na fakt, že podporu jazyka by mali sprevádzať ďalšie opatrenia, ktoré budú vplývať na rozvoj regiónov, kde majú Rusíni početné zastúpenie.

"Zámer vlády, týkajúci sa výučby rusínskeho jazyka, je pre nás nádejou na spomalenie asimilačného procesu a rozvoj rusínskej národnostnej menšiny," uviedol hovorca Okrúhleho stola Rusínov Slovenska Peter Medviď. Za dôležitý považuje aj záujem nového kabinetu o vyňatie málotriednych škôl na jazykovo zmiešanom území z povinných kvót. „Pre rusínske základné školstvo je to otázka prežitia, keďže Rusíni na Slovensku majú len dve školy s vyučovacím jazykom rusínskym a tie sú málotriedne,“ upozornil Medviď.

Predseda Rusínskej obrody na Slovensku (ROS) Martin Karaš poukázal na fakt, že v predchádzajúcom období nebolo zvykom, aby si vláda dávala konkrétny záväzok, týkajúci sa rusínskej menšiny. „Ešte pozitívnejšie vnímame fakt, že štátnym tajomníkom ministerstva školstva sa stal Peter Krajňák, ktorý pozná túto problematiku, a aj preto máme nádej, že by v tejto oblasti mohol nastať posun k lepšiemu,“ povedal.

Zástupcovia oboch rusínskych organizácií zároveň upozorňujú, že ak sa nezačnú ekonomicky rozvíjať regióny, v ktorých Rusíni žijú, koncepcia rozvoja rusínskeho školstva sa postupne stane bezpredmetnou. "Chýbajúce investície, nedostatok pracovných príležitostí i nízke príjmy spôsobujú, že čoraz viac mladých ľudí a rodín s deťmi odchádza z týchto regiónov do väčších miest, kde deti navštevujú slovenské školy. Zákonite sa musíme pýtať, či bude o niekoľko rokov pre koho vytvárať takúto koncepciu,“ zdôraznil Karaš.

"Pokiaľ vláda neurobí efektívne kroky k tomu, aby mladí mohli ostávať v týchto regiónoch, budeme skôr svedkami čoraz častejšieho zatvárania škôl v obciach než svedkami výučby rusínskeho jazyka,“ dodáva Medviď.

V PVV, ktoré dnes kabinet Roberta Fica (Smer-SD) schválil, sa v časti týkajúcej sa politiky podpory národnostných menšín hovorí o tom, že vláda vypracuje koncepciu rozvoja výučby rusínskeho jazyka a kultúry v materských školách, základných školách a stredných školách. Vláda sa tiež zaviazala, že podporí vyňatie všetkých málotriednych škôl z povinných kvót na jazykovo zmiešanom území.