Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Ruské veľvyslanectvo v SR: Summit v Rige bol premeškanou príležitosťou

Spoločná fotografia účastníkov rokovania summitu Východného partnerstva v lotyšskej Rige 22. mája 2015. Piaty zľava v dolnom rade je slovenský prezident Andrej Kiska. Ide o prvý summit po vypuknutí konfliktu na Ukrajine. Foto: TASR/AP

Na summite Východného partnerstva v lotyšskej Rige došlo k premeškaniu ďalšej príležitosti urobiť krok k prekonaniu prehlbujúceho sa rozkolu na európskom kontinente.

Bratislava 28. mája (TASR) - Na summite Východného partnerstva v lotyšskej Rige došlo k premeškaniu ďalšej príležitosti urobiť krok k prekonaniu prehlbujúceho sa rozkolu na európskom kontinente. Na brífingu Veľvyslanectva Ruskej federácie v Bratislave to dnes uviedol jeho prvý radca Dmitrij Kovaľkov.

"Deklarácia fakticky potvrdzuje všetky staršie smernice programu Východného partnerstva, ktoré v podstate zostalo nadmerne geopolitickým projektom," uviedol Kovaľkov v súvislosti s dokumentom lídrov EÚ a šiestich bývalých sovietskych republík (Ukrajina, Bielorusko, Moldavsko, Gruzínsko, Arménsko a Azerbajdžan), ktorý vydali v piatok (22.5.) na záver dvojdňového summitu v Rige.

Rusko podľa Kovaľkovových slov "nespochybňuje právo každej krajiny utužovať vzťahy s partnermi", okrem iného aj s Európskou úniou, avšak malo by k tomu dochádzať "bez zneužívania snahy zainteresovaných štátov o reformy a modernizáciu".

Prvý radca ruského veľvyslanectva sa dnes vyjadril aj k aktuálnej situácii na východe Ukrajiny, kde naďalej pretrváva ozbrojený konflikt medzi proruskými povstalcami a ukrajinskou armádou. "Rozhodujúci význam pre urovnanie situácie má politický proces na Ukrajine. Tamojšia ústavná reforma sa neuskutočňuje v súlade s minskými dohodami. ... Takáto politika Kyjeva svedčí o snahe jednostranne korigovať minské dohody," konštatoval Kovaľkov.

Tlačový atašé ruského veľvyslanectva Alexej Kulagin na dnešnom brífingu pripomenul aj aktuálne 70. výročie ukončenia druhej svetovej vojny. V tomto kontexte sa zmienil o desiatkach pietnych spomienok venovaných padlým sovietskym vojakom, na ktoré prišli aj zástupcovia veľvyslanectva.

Pre Moskvu je podľa Kulagina toto výročie dôležitou historickou témou, pričom oceňuje blízky postoj Ruska a Slovenska k týmto udalostiam.