Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

A. Danko sa zúčastní na hlavnom zasadnutí IPU, stretne sa aj s Köverom

Na snímke predseda NR SR Andrej Danko. Foto: TASR/Milan Kapusta

IPU je najstaršia medzinárodná politická organizáciou na svete a sa so svojou 128-ročnou tradíciou považuje popri OSN za jeden z oporných pilierov svetového politického dialógu.

Petrohrad 17. októbra (TASR) – Predseda Národnej rady SR Andrej Danko, ktorý sa zúčastňuje na výročnom zasadnutí Medziparlamentnej únie (IPU) v Petrohrade, dnes popri hlavných rokovaniach IPU absolvuje aj bilaterálne stretnutie s predsedom maďarského parlamentu Lászlóom Kövérom a gubernátorom Petrohradu Georgijom Poltavčenkom.

Obete druhej svetovej vojny si na záver pracovnej cesty uctí položením venca pri Pamätníku hrdinským obrancom Leningradu na Námestí Víťazstva.

IPU, ktorá je najstaršou medzinárodnou politickou organizáciou na svete, sa so svojou 128-ročnou tradíciou považuje popri Organizácii Spojených národov za jeden z oporných pilierov svetového politického dialógu. Združuje národné parlamenty 173 štátov a ďalších 11 regionálnych parlamentných zhromaždení.

Na rokovania v Petrohrade prišlo 157 parlamentných delegácií, 95 predsedov parlamentov z 87 krajín a 850 poslancov. Ide o doteraz najpočetnejšie zastúpenie krajín na stretnutí IPU.

Schôdkza vedúcich delegácií sa koná v Tauridskom paláci, v ktorom v roku 1906 zasadal prvý ruský parlament – Štátna duma Ruskej ríše. V súčasnosti sa v ňom schádza Medziparlamentné zhromaždenie Spoločenstva nezávislých štátov.

Hlavnou témou zasadnutia IPU v Petrohrade je "Podpora kultúrneho pluralizmu a mieru prostredníctvom medzináboženského a medzietnického dialógu". Okrem hlavných rokovaní za účasti šéfov delegácií sa konajú aj ďalšie schôdze: zasadnutie pre ľudské práva, Fórum žien – poslankýň či Fórum mladých poslancov.

Na programe výročného zasadnutia IPU (14.-18. októbra) je aj voľba novej predsedníčky na nadchádzajúce trojročné volebné obdobie, ktorá vystrieda vo funkcii Sábira Husajna Čaudhrího z Bangladéša. Slovensko podľa poslankyne Hnutia Sme rodina Adriany Pčolinskej podporí mexickú kandidátku Gabrielu Cuevasovú Barronovú. Jej súperkou vo voľbe je Ivonne Passadová z Uruguaja.