Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Rybári chcú stiahnuť návrh zákona o rybolove

Ilustrační foto Foto: TASR/AP

V internom pripomienkovom konaní sa v návrhu objavil paragraf umožňujúci štátu prideliť výkon rybárskeho práva aj Slovenskému vodohospodárskemu podniku a Štátnej ochrane prírody.

Žilina 20. októbra (TASR) – Slovenský rybársky zväz (SRZ) – Rada v Žiline žiada ministra životného prostredia Lászlóa Sólymosa o stiahnutie návrhu zákona o rybárstve z legislatívneho procesu. Dôvodom je skutočnosť, že v internom pripomienkovom konaní sa v návrhu zákona objavil paragraf umožňujúci štátu prideliť výkon rybárskeho práva aj Slovenskému vodohospodárskemu podniku (SVP) a Štátnej ochrane prírody (ŠOP).

Rybári hovoria o začiatku konca organizovaného rybárstva na Slovensku, Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR považuje za nekorektné, že SRZ vyvíja tlak ešte predtým, ako prebehne medzirezortné pripomienkové konanie a k návrhu bude mať možnosť svoje pripomienky vyjadriť verejnosť, vrátane SRZ.

"V posledných niekoľkých mesiacoch sme intenzívne pracovali na novom návrhu zákona o rybárstve. MŽP SR ako hlavný iniciátor nového návrhu zákona vytvorilo expertnú skupinu, do ktorej boli nominovaní zástupcovia SRZ – tajomník a viceprezident. Expertná skupina vypracovala návrh zákona, do ktorého boli zakomponované niektoré pripomienky SRZ. Tento návrh bol zaslaný všetkým členom Rady SRZ. Následne prebehlo interné pripomienkové konanie, o ktorom sme neboli vôbec informovaní, a aj napriek tomu, že bolo prisľúbené ešte stretnutie expertnej skupiny, to sa neuskutočnilo," uvádza sa v mimoriadnom vestníku Rady SRZ.

Znenie predloženého návrhu zákona o rybárstve bolo podľa informácií vo vestníku koncepčne úplne iné ako toho, na ktorom SRZ pracoval. Najmä čo sa týkalo znenia ustanovenia paragrafu, ktorý by mal umožňovať pridelenie výkonu rybárskeho práva SVP na významných vodných tokoch a drobných vodných tokoch a ŠOP v záujme zabezpečenia starostlivosti o chránené územie.

Tajomník Rady SRZ v Žiline Ľuboš Javor poslal otvorený list prezidentovi SR Andrejovi Kiskovi, v ktorom konštatuje, že návrh zákona o rybárstve predložený do predbežného pripomienkového konania sa "koncepčne vymyká hlavnej podstate rybárstva (zachovanie, zveľaďovanie, ochranu genofondu najmä pôvodných druhov rýb a optimálne využívanie produkcie ichtyofauny ako prírodného bohatstva Slovenskej republiky) a podstate rekreačného a športového rybolovu."

"V predkladanom novom návrhu zákona o rybárstve umožňuje paragraf 4 pridelenie výkonu rybárskeho práva Slovenskému vodohospodárskemu podniku, š.p. ako správcovi vodných nádrží a vodných tokov a Štátnej ochrane prírody SR, čo spôsobí úplne roztrieštenie hlavnej podstaty rybárstva. Možnosť takéhoto pridelenie bude mať negatívny dopad na rybárstvo a možnosť vykonávať rekreačný alebo športový rybolov občanmi SR alebo iných krajín. Zachovanie rekreačného alebo športového rybolovu na základe predloženého návrhu je tak neisté. Potláča históriu rybárstva, a okrem iného napáda jednotu a súdržnosť Slovenského rybárskeho zväzu," uvádza sa v otvorenom liste tajomníka SRZ hlave štátu.

Ako TASR informovali z komunikačného odboru Ministerstva životného prostredia SR, rezort so znepokojením vníma vyjadrenia Slovenského rybárskeho zväzu. "Vyjadrenia predstaviteľov SRZ považujeme za nepochopiteľné, nakoľko celý návrh zákona je len na začiatku legislatívneho procesu a zároveň považujeme za nekorektné, že SRZ vyvíja tlak ešte predtým, ako prebehne medzirezortné pripomienkové konanie a k návrhu bude mať možnosť svoje pripomienky vyjadriť verejnosť, vrátane SRZ," uvádza sa v stanovisku envirorezortu.

Ministerstvo životného prostredia verí, že zo strany SRZ ide len o nepochopenie postupov v rámci legislatívneho procesu a vyjadrenia o zániku všeľudového rybárstva považuje za klamlivé. Minister životného prostredia je podľa komunikačného odboru otvorený diskusii s odbornou verejnosťou, o čom svedčí aj pracovné stretnutie s predstaviteľmi SRZ 17. októbra.

"Rezort životného prostredia si ctí hodnoty otvorenej politiky, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou tvorby legislatívy v oblasti ochrany životného prostredia. Inak tomu nie je ani v prípade prípravy nového zákona o rybárstve. Vždy nám ide o dobro veci a konzistentnosť hlavnej podstaty rybárstva. Ministerstvo prijalo ešte pred začatím prác týkajúcich sa vypracovania nového návrhu zákona o rybárstve a jeho vykonávacieho predpisu filozofiu, že bude dbať na zachovanie postavenia SRZ v zákone tak, ako tomu bolo doteraz. Na tejto skutočnosti sa nič nemení," konštatuje sa v stanovisku komunikačného odboru.

V procese prípravy nového zákona o rybárstve podľa hovorcu Slovenského vodohospodárskeho podniku Pavla Machavu dávajú jednotlivé strany svoje návrhy. Urobil tak aj Slovenský vodohospodársky podnik. "Jeden z návrhov vyvolal otázky ostatných zainteresovaných strán. Sme na začiatku procesu tvorby nového zákona, kedy dochádza ku zlaďovaniu stanovísk jednotlivých strán. Nie je ambíciou nášho podniku nahradiť SRZ pri výkone rybárskeho práva," doplnil Machava.

Vedenie Slovenského rybárskeho zväzu zvolalo na sobotu 21. októbra o 9.00 h do Žiliny mimoriadne zasadnutie Rady SRZ, ktorá sa bude zaoberať práve pripravovaným zákonom o rybárstve.