Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

S cestovným pasom sa voliť nedá, treba občiansky preukaz

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavel Neubauer

Občiansky preukaz musí byť platný. Skôr ako pôjdete voliť, si ho preto radšej skontrolujte.

Bratislava 3. marca (TASR) - S cestovným pasom sa v nadchádzajúcich marcových parlamentných voľbách (5.3.) hlasovať nedá. Nestačí totiž na preukázanie totožnosti, neobsahuje trvalé bydlisko.

"Volič po príchode do volebnej miestnosti preukazuje svoju totožnosť občianskym preukazom alebo iným úradným dokladom, ktorý obsahuje podobizeň voliča a všetky údaje uvedené o ňom v zozname voličov," píše sa v zákone o podmienkach výkonu volebného práva.

Občiansky preukaz musí byť platný. Skôr ako pôjdete voliť, si ho preto radšej skontrolujte. Ak vám platnosť občianskeho preukazu vypršala a práve vám vyrábajú nový, voliť môžete aj tak. Musíte sa však preukázať žiadosťou o vydanie občianskeho preukazu potvrdenou políciou. TASR o tom informovali z tlačového odboru ministerstva vnútra. Ak volič nepreukáže svoju totožnosť, nebude môcť hlasovať.

Hlasujeme za plentou. Hlasovací lístok dostaneme po tom, čo sa preukážeme a podpíšeme prevzatie lístkov a obálky. Za plentou vyberieme hlasovací lístok, prípadne udelíme aj preferenčné krúžky, najviac štyri, a vložíme lístok do obálky.

Tú potom vložíme do volebnej schránky. Nepoužité alebo zle upravené hlasovacie lístky musí volič odložiť do zapečatenej schránky na odloženie nepoužitých alebo nesprávne upravených hlasovacích lístkov. Za ich vynášanie hrozí pokuta 33 eur.

Parlamentné voľby sa na Slovensku uskutočnia 5. marca. Budú to v poradí deviate parlamentné voľby od Nežnej revolúcie v roku 1989. Štát vyjdú na 10,7 milióna eur. Hlasovať v nich môžu všetci občania SR, ktorí budú mať v deň hlasovania aspoň 18 rokov. Oprávnených voličov máme viac ako 4,4 milióna.