Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Š. Harabin navrhol zastavenie prvého disciplinárneho konania voči nemu

Štefan Harabin Foto: TASR/Jakub Kotian

Harabin žiada zastaviť stíhanie, lebo je podľa neho nepochybné, že sa skutok nestal. V návrhu zopakoval, že je stíhaný za právny názor.

Bratislava 18. februára (TASR) – Bývalý predseda Najvyššieho súdu SR Štefan Harabin navrhol disciplinárnemu senátu pod vedením Juraja Floroviča, aby zastavil disciplinárne konanie, ktoré voči nemu iniciovala súčasná šéfka Najvyššieho súdu (NS) Daniela Švecová. Návrh s týmto obsahom Harabin napísal v stredu (17.2.). Dokument zaslal TASR.

Týka sa prvého z celkovo troch disciplinárnych návrhov Švecovej smerujúcich voči nemu. Ešte 1. októbra 2015 navrhla predsedníčka NS stíhať trojicu členov senátu pod vedením Harabina za svojvoľné rozhodnutie v kauze sexuálneho násilia, po ktorom sa dostal na slobodu odsúdený Milan M. Podľa Švecovej došlo k celospoločenskému ohrozeniu.

Harabin žiada zastaviť stíhanie, lebo je podľa neho nepochybné, že sa skutok nestal. V návrhu zopakoval, že je stíhaný za právny názor. Pripomenul, že v prípade rozhodnutia jeho dovolacieho senátu platí „nezvrátiteľná prezumpcia správnosti, zákonnosti a nezrušiteľnosti“. Švecovej preto podľa neho neprislúcha označiť rozsudok za svojvoľný a nezákonný, to z jeho pohľadu môže skonštatovať iba Ústavný súd.

U predsedníčky Najvyššieho súdu nemožno podľa Harabina v právnom štáte predpokladať, že nepozná právny poriadok štátu, v ktorom vykonáva funkciu. Pokiaľ to je preukázané, potom by mala byť zbavená funkcie, lebo právnou neznalosťou ohrozuje občanov tohto štátu, mieni bývalý šéf NS.

„Keď, to ale nie je možné, potom v konaniach, v ktorých uplatňuje právomoci predsedu súdu, je legitímne právo u ohrozených a dotknutých občanov, ale aj sudcov požadovať vyšetrenie jej duševného a vedomostného stavu minimálne v rovine právnej schizofrénie znalcami - psychiatrom a psychológom, či je z titulu prítomnej neznalosti spôsobilá vykonávať funkciu sudcu a predsedu Najvyššieho súdu,“ napísal vo svojom návrhu.

Vo veci disciplinárnych konaní voči sudcom Štefanovi Harabinovi, Viliamovi Dohňanskému a Gabriele Šimonovej koná aj Švecová. Tá zaslala list predsedníčke jedného z disciplinárnych senátov, ktoré voči trojici sudcov konajú, Beáte Javorkovej. Uviedla v ňom, že disciplinárne konania sa jej javia ako zdĺhavé, nekoncentrované a vzhľadom na zmeny v zložení senátov značne problematické.

Švecová podala voči svojmu predchodcovi tri disciplinárne návrhy. Dva z nich (prvý a tretí) smerujú zároveň aj proti zvyšným dvom členom trestného senátu, v ktorom Harabin pôsobil. V prvom návrhu požaduje Švecová, aby bol Harabin preložený na súd nižšieho stupňa, v druhom finančný postih a v treťom najprísnejší trest – zbavenie sudcovskej funkcie.

Predsedníčka NS tiež požiadala, aby bol Harabinovi dočasne pozastavený výkon funkcie sudcu. O jej návrhu sa napokon nerozhodovalo. V liste, ktorý dostal na vedomie aj minister spravodlivosti Tomáš Borec, píše, že súčasné znenie zákona dáva v tejto veci priestor na prieťahy konania a odďaľovanie rozhodnutia. Úprava by preto podľa nej mala byť prehodnotená. Ministrovi navrhuje zvážiť primeranú úpravu legislatívy.

Z aktuálneho prehľadu, ktorý dnes poskytol Najvyšší súd, vyplýva, že disciplinárne konania voči Harabinovi a zvyšným členom jeho bývalého senátu sa zatiaľ neposunuli. Momentálne beží päť samostatných konaní rozdelených medzi štyri rôzne disciplinárne senáty. Tie posudzujú otázku spojenia konaní do dvoch.