Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

S. Hroncová: Odďaľovanie rekonštrukcie SND ju predražuje

Na archívnej snímke ministerka kultúry SR Silvia Hroncová. Foto: TASR Jakub Kotian

Ministerka kultúry SR Silvia Hroncová verí, že vláda na základe predloženého materiálu dá rezortu súhlas na obstaranie projektovej dokumentácie na rekonštrukciu.

Bratislava 28. júna (TASR) - Čím dlhšie sa bude odďaľovať rekonštrukcia historickej budovy Slovenského národného divadla (SND), tým drahšia bude renovácia. Ministerka kultúry SR Silvia Hroncová na to upozornila pred stredajším rokovaním vlády, na ktoré predkladá rámcový plán realizácie rekonštrukcie historickej budovy SND na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave.

Ministerka verí, že vláda na základe predloženého materiálu dá rezortu súhlas na obstaranie projektovej dokumentácie na rekonštrukciu. "Samozrejme, že po projektovej dokumentácii bude musieť prísť výber zhotoviteľa, takže to je niekoľkoročný a komplikovaný proces, ale je nevyhnutné ho spustiť," zdôraznila.

Ministerstvo vypracovalo tri realizačné alternatívy obnovy, z pohľadu ekonomickej efektívnosti chce realizovať základný projekt, ktorý ráta len s rekonštrukciou budovy, bez prístavby či výstavby nového pavilónu. "To je teraz najdôležitejšie," prízvukuje ministerka. Rozpočet v tomto prípade odhaduje investíciu na vyše približne 50 miliónov eur. "Uvedomujeme si, že je to veľa peňazí, no rekonštrukcia je rozložená do viacerých rokov," vysvetlila.

Realizačný plán ráta s tým, že zrekonštruované sídlo SND by mohlo privítať návštevníkov na začiatku divadelnej sezóny 2031/2032.

Po stredajšom schválení obstarania projektu rekonštrukcie a jeho dodaní by malo ministerstvo kultúry opätovne požiadať vládu o súhlas s rekonštrukciou divadla. V tomto kroku by už mal byť jasnejší odhad nákladov.

Historická budova je uzavretá pre divadelnú prevádzku od roku 2019, dôvodom je zlý, respektíve havarijný stav divadelnej technológie i celkový zlý technicko-stavebný stav objektu.

Na jeseň minulého roka dostal rezort kultúry štúdiu uskutočniteľnosti, ktorú dalo vypracovať vedenie SND, rekonštrukciu objektu odobril aj Útvar hodnoty za peniaze Ministerstva financií SR.

V realizačnom pláne okrem variantu rátajúceho len s rekonštrukciou samotného divadla MK vypracovalo aj varianty s prístavbou či výstavbou nového pavilónu. Oba varianty, ktoré by boli nákladnejšie, narážajú však aj na administratívno-právne prekážky.