Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Slovensko

S novelou Zákonníka práce nebudeme otáľať, tvrdí nový minister práce

Foto: TASR/Pavel Neubauer

Na zmeny a diskusiu sú podľa Jána Richtera pripravení aj sociálni partneri.

Bratislava 10. apríla (TASR) - Nový minister práce Ján Richter (Smer-SD) by rád zmenil v súčasnosti platný Zákonník práce (ZP) čo najskôr.

"Jednou zo základných priorít, s ktorou nebudeme otáľať, je novela Zákonníka práce, ktorú sme ohlásili a ktorá sa aj očakáva," povedal pre TASR.

Na zmeny a diskusiu o nich sú podľa neho pripravení aj sociálni partneri. "Som osobne presvedčený, že nájdeme vhodný kompromis, ktorý by vyrovnal nerovnováhu, ktorú v súčasnosti vidím v neprospech zamestnancov," dodal s tým, že zmenená legislatíva nemusí mať úplnú podobu zákonníka platného ešte počas prvej vlády Roberta Fica (Smer-SD).

Jeden z potenciálnych štátnych tajomníkov na rezorte Branislav Ondruš (Smer-SD) ešte vo februári tohto roka pre TASR zdôraznil, že strana presne vie, čo chce v zákone zmeniť. Inak by mali vyzerať ustanovenia o nadčasovej práci. "To je extrém, ktorý nemá obdobu. ZP dnes umožňuje donútiť zamestnanca odpracovať tri mesiace nadčasov," objasnil.

Ďalšiu zmenu si podľa neho bude vyžadovať aj odmeňovanie po nočnej práci, ktorá podľa novej legislatívy končí nie o šiestej, ale o piatej hodine ráno. Inak by mali vyzerať aj ustanovenia riešiace postavenie odborov a zamestnaneckých rád. Chybou podľa Ondruša je vypadnutie povinnosti získať na mnohé rozhodnutia vo firmách súhlas odborárov.