Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Úrad pre dohľad: S obhliadkami mŕtvych ešte stále môže byť problém

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Branislav Račko

V kritických prípadoch možno previezť mŕtveho na príslušné pobočky Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou s tým, že obhliadku aj pitvu vykonajú tam. Treba však kontaktovať jej pracovníkov.

Bratislava 2. novembra (TASR) – Problém s obhliadkami mŕtvych môže nastať aj po tohtoročnom júlovom zvýšení miezd pre obhliadajúcich lekárov. Pripúšťa to Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS). Hovorí však o individuálnych nedostatkoch a nie o celoplošnom probléme.

TASR pozná prípad z minulého týždňa, v ktorom rodina zo Žilinského kraja čakala na obhliadku svojho príbuzného mimo zdravotníckeho zariadenia vyše 12 hodín. Nebožtíka nakoniec bez obhliadky vzala pohrebná služba.

"Nik nás v tejto veci nekontaktoval," povedala hovorkyňa ÚDZS Andrea Pivarčiová. Potvrdila však, že v takto kritických prípadoch možno previezť mŕtveho na príslušné pracoviská úradu s tým, že obhliadku aj pitvu vykonajú tam. Treba však kontaktovať jej pracovníkov.

Hromadné problémy s obhliadkami mŕtvych v súčasnosti nie sú podľa Pivarčiovej v žiadnom kraji. "Z dlhodobého hľadiska sa však vyskytujú individuálne nedostatky, ktoré sa snažíme operatívne riešiť," uviedla. Obhliadka mŕtveho sa podľa nej má urobiť v čo najkratšom čase.

ÚDZS už tento rok problémy s obhliadkami riešil. Komplikácie nastali v lete na Považí, časť lekárov tam podala výpovede zo zmlúv o obhliadkach mŕtvych a z poverenia na takýto výkon. Neboli spokojní s nastavenými podmienkami. ÚDZS sa preto od júla rozhodol dvihnúť odmeny obhliadajúcim lekárom.

Meniť sa bude aj organizácia obhliadok mŕtvych. Právnu normu, ktorá prináša zmeny, posunuli poslanci v parlamente do druhého čítania, účinná by mohla byť od budúceho roka. Novela zákona má zabrániť práve situáciám, keď pozostalí čakajú na obhliadku zosnulého príliš dlho.

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR navrhuje v právnej norme novú úlohu pre ÚDZS. Ten má obstarať organizátora obhliadok mŕtvych tiel pre každý samosprávny kraj samostatne a zabezpečiť tak nepretržitú dostupnosť obhliadajúceho lekára. Tým môžu byť po novom lekári všetkých špecializácií, nielen všeobecní.

V kraji, kde sa nepodarí obstarať organizátora, ÚDZS umožní dobrovoľný zápis oprávneným lekárom na služby na konkrétny dátum do tzv. ex offo zoznamov. V prípade, že sa na konkrétny dátum dobrovoľne nezapíše žiaden lekár, ÚDZS rozpíše povinné služby. Takýto rozpis sa bude podľa ministerstva robiť dovtedy, kým nebude cez verejné obstarávanie vybratý organizátor.