Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Š. PÁNEK: Rozdelením prišli Česi a Slováci o časť identity

Archívna snímka. Foto: TASR

Keby sa niekto vtedy opýtal Slovákov, akú budúcnosť si predstavujú, možno by väčšina z nich podľa Páneka chcela zachovať spoločný štát.

Bratislava 26. novembra (TASR) - Národnostné nezhody a napätie medzi Čechmi a Slovákmi sa objavili už krátko po Nežnej revolúcií aj v študentskom hnutí. Jeden z vtedajších študentských vodcov a súčasný riaditeľ neziskovej organizácie Člověk v tísni Šimon Pánek ich vtedy nechápal, no aby sa zachovala vyváženosť, študentské hnutie striedalo miesta rokovaní, ktoré boli raz v Česku, inokedy na Slovensku.

„Vtedy som mal pocit, že väčšina obyvateľov Slovenska sa chce odtrhnúť od spoločného štátu. Aj som si hovoril: Dobre, nech idú, veď je to lepšie, ako by mali nasilu zostávať v Československu. Smerujeme do Európy a dôležité je, aby vzťahy ostali dobré. Až neskôr som zistil, že to vôbec nebolo také jednoduché. Dokonca, keby sa niekto vtedy opýtal Slovákov, akú budúcnosť si predstavujú, možno by väčšina z nich chcela zachovať spoločný štát,“ uviedol v rozhovore pre TASR Pánek, ktorý dáva pokojný rozchod Čechov a Slovákov do kontrastu s vtedajším vývojom na Balkáne a začínajúcou vojnou v bývalej Juhoslávii.

„Vtedy som už vedel, čo sa deje na Balkáne a videl som, čo môže spôsobiť násilná snaha udržať pohromade štát, pozostávajúci z piatich republík a aké škody môže napáchať propaganda. Preto som bol veľmi rád, že rozchod bol pokojný a nenásilný. S priateľmi sme o tom debatovali a hovoril som im, čo by sa stalo, keby sa u nás rozbehla propagandistická mašinéria. Keby sa v médiách objavovali správy, že desať Čechov znásilnilo Slovenku a naopak, že Slováci prešli cez hranice a vypálili českú obec. Ak by toto novinári a politici živili, tak by sme možno skončili ako na Balkáne,“ povedal Pánek. 

Vzťahy Česka a Slovenska sú aj po štvrťstoročí od rozdelenia veľmi blízke a pozitívne, preto si Pánek myslí, že rozdelenie obom až tak neublížilo. „Prišli sme však o časť vlastnej identity, minimálne v Česku to je cítiť. Predsa len, teraz sme dva malé štáty. Ak by sme zostali spolu, boli by sme väčšia krajina. Česko sa momentálne nachádza v bode, keď si nevie odpovedať na otázku, prečo vlastne existuje. Nevieme, aká je naša česká vízia do budúcnosti, ktorú kedysi predostrel Václav Havel a ktorú postupne politici demontovali. Možno keby sme zostali spolu, bolo by to dynamickejšie a zaujímavejšie. Na druhej strane vidím, koľko Slovákov študuje v Prahe, hranice neexistujú a vzťahy sú srdečné. Preto si vravím, že je to vlastne dobre,“ dodal Pánek.