Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

S. Repčíková: Samosprávne kraje majú najväčší význam pre stredné školy

Na archívnej snímke Saskia Repčíková. Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Repčíková uviedla, že sa teší z víťazstva Juraja Drobu, ktorý má v programe rovnocennosť gymnázií a stredných odborných škôl, transparentné financovanie škôl či podporu odborného školstva.

Bratislava 5. novembra (TASR) - Župné zastupiteľstvá sa môžu stať výrazným demokratizačným prvkom v riadení možno najdôležitejšej časti vzdelávacej sústavy. Zdôraznila to vo svojom stanovisku k výsledkom volieb do samosprávnych krajov prezidentka Asociácie súkromných škôl a školských zariadení Slovenska Saskia Repčíková. Pre stredné školy majú samosprávne kraje podľa jej slov azda najväčší význam a majú na ne najväčší dosah.

"Strednou školou totiž u nás prejde takmer 100 percent ľudí a môže zvrátiť aj zlé výsledky testovaní PISA. Bratislavský kraj má osobitné postavenie, pretože je tu najväčší záujem o osemročné gymnáziá a gymnáziá všeobecne, niekoľko unikátnych stredných škôl s odbormi, ktoré inde na Slovensku nie sú a je to kraj s veľmi kvalitnými neštátnymi školami," poznamenala.

Repčíková v stanovisku uviedla, že sa teší z víťazstva Juraja Drobu v Bratislavskom samosprávnom kraji, ktorý má v programe rovnocennosť gymnázií a stredných odborných škôl, transparentné financovanie škôl, podporu odborného školstva a aj osobitnú podporu kvalitných učiteľov a riaditeľov škôl. "Verím, že rovnako zachová pre rodičov aj žiakov slobodu výberu druhu a typu stredných škôl tak, aby si mohli vybrať tú najlepšiu školu bez ohľadu na to, kto je jej zriaďovateľom," uviedla. Potešila ju aj výhra, ktorú dosiahla Erika Jurinová v Žilinskom samosprávnom kraji.

"Verím aj na dobré výsledky nových županov v Košickom, Prešovskom a Trnavskom samosprávnom kraji. Programy strán, ktoré ich kandidovali a podporovali, vzbudzujú nádej, že aj v týchto krajoch sa konečne bude o školách rozhodovať na základe ich kvality a prínosu pre študentov aj celý kraj," povedala. Zároveň podotkla, že v rámci pripravovanej novely Zákona o odbornom vzdelávaní budú presadzovať zmenu, a to navrátenie kompetencie všetkým zriaďovateľom stredných škôl, aby sami rozhodli, aké odbory a koľko tried budú vo svojich školách otvárať.