Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Slovensko

SAAVŠ je členom ENQA, budú z toho profitovať aj slovenskí študenti

Ilustračné foto. Foto: TASR

Pre vysokoškolské vzdelávanie ide o podobne dôležitý míľnik, akým bol pre Slovensko vstup do Európskej únie.

Bratislava 25. apríla (TASR) - Slovenská akreditačná agentúra pre vysoké školstvo (SAAVŠ) sa stala plnoprávnym členom prestížnej Európskej asociácie pre zabezpečovanie kvality vo vysokom školstve (ENQA). Ide o kľúčovú organizáciu pre hodnotenie kvality vysokých škôl v Európe. Z pohľadu zahraničia členstvo potvrdzuje dôveryhodnosť posudzovania kvality slovenských vysokých škôl (VŠ). Budú z neho profitovať aj slovenskí študenti. TASR o tom informoval predseda výkonnej rady SAAVŠ Robert Redhammer.

Pre vysokoškolské vzdelávanie ide o podobne dôležitý míľnik, akým bol pre Slovensko vstup do Európskej únie. Potvrdzuje dodržiavanie európskych štandardov pri akreditáciách VŠ porovnateľné s vyspelými krajinami. Certifikát plnoprávneho členstva prevzal Redhammer od prezidenta ENQA Douglasa Blackstocka uplynulý týždeň v nemeckom Hannoveri.

Podmienkou členstva bolo preukázať, že SR je z dlhodobého hľadiska schopná plniť náročné európske kritériá Štandardov pre zabezpečovanie kvality v európskom priestore vysokoškolského vzdelávania. "Pozitívna hodnotiaca správa nám otvára dvere do medzinárodného prostredia. Už v októbri nás zapísali do Európskeho registra pre zabezpečovanie kvality EQAR. Akreditačné rozhodnutia zapisujeme do európskej databázy DEQAR a teraz sme sa stali aj riadnymi členmi ENQA," vyzdvihol predseda výkonnej rady SAAVŠ.

Členstvo v asociácii ENQA je podľa neho pevným základom pre efektívnejšie zlepšovanie slovenských VŠ, čo zvýši ich konkurencieschopnosť voči školám vo vyspelých štátoch Európy. "Zmyslom našej práce je, aby sa na slovenských VŠ študentom lepšie študovalo a boli pre nich atraktívnejšie," dodal Redhammer.