Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Slovensko

Záujemcovia sa môžu uchádzať o štipendiá na štúdium a výskum v Rakúsku

Ilustračná snímka. Foto: TASR

ARS podporuje aj spoločné projekty slovenských vysokých škôl s rakúskymi univerzitami a odbornými vysokými školami, ako aj akadémií vied oboch krajín.

Bratislava 19. januára (TASR) - Slovenskí vysokoškoláci, doktorandi, vysokoškolskí učitelia a vedeckí pracovníci verejných, štátnych a súkromných vysokých škôl a zo Slovenskej akadémie vied sa môžu opäť uchádzať o štipendiá Akcie Rakúsko - Slovensko (ARS) na študijné a výskumné pobyty v Rakúsku. TASR o tom informoval Ján Chlup zo Slovenskej akademickej informačnej agentúry (SAIA), ktorá program administruje.

"Okrem štipendií pre diplomantov, doktorandov a postdoktorandov, ktoré majú uzávierku žiadostí 15. marca 2024, sa môžu doktorandi, vysokoškolskí učitelia a vedeckí pracovníci uchádzať priebežne aj o štipendiá na krátkodobé pobyty v Rakúsku v trvaní jeden až tri dni," priblížil Chlup.

Vysokoškoláci a doktorandi sa môžu uchádzať aj o štipendiá na letné jazykové školy, tie sú v roku 2024 určené študentom z humanitných vied a umenia - historické vedy a archeológia, filologické a literárne vedy, filozofické vedy, etika, religionistika a teologické vedy, vedy o umení a ostatné odbory humanitných vied.

ARS podporuje aj spoločné projekty slovenských vysokých škôl s rakúskymi univerzitami a odbornými vysokými školami, ako aj akadémií vied oboch krajín. "Do 15. marca 2024 môžu predkladať tzv. iniciatívne projekty - partneri si zvolia témy, ktoré potrebujú na naplnenie svojich cieľov (tzv. bottom-up prístup), tie však musia byť v súlade s cieľmi ARS," doplnil.

Podrobnosti o programe ARS môžu záujemcovia nájsť na stránke www.aktion.saia.sk, pričom môžu využiť aj konzultácie a poradenstvo v piatich pracoviskách SAIA na Slovensku v Bratislave, Banskej Bystrici, Košiciach, Nitre a Žiline.