Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 12. jún 2024Meniny má Zlatko
< sekcia Slovensko

SAK diskutuje o ukotvení prvkov slobodnej advokácie do ústavy

Na snímke štvrtý zľava verejný ochranca práv Róbert Dobrovodský, piaty zľava generálny prokurátor SR Maroš Žilinka, šiesty zľava dočasne poverený minister spravodlivosti Viliam Karas, predseda Ústavného súdu SR Ivan Fiačan a predsedníčka senátu Najvyššieho správneho súdu SR Kristína Babiaková počas okrúhleho stola Slovenskej advokátskej komory pri príležitosti 33. výročia obnovenia slobodnej advokácie v Bratislave 27. apríla 2023. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Prítomní sa na rokovaní zhodli na tom, že slobodná a nezávislá advokácia je jedným z nevyhnutných predpokladov účinnej ochrany základných práv a slobôd.

Bratislava 27. apríla (TASR) - Slovenská advokátska komora (SAK) otvorila diskusiu o jasnejšom zakotvení niektorých základných prvkov slobodnej a nezávislej advokácie priamo do Ústavy SR. Predseda komory Martin Puchalla to uviedol po štvrtkovom rokovaní za okrúhlym stolom s najvyššími predstaviteľmi slovenskej justície.

"Zhodli sme sa, že tieto odborné diskusie sú potrebné a že v nich budeme pokračovať," povedal Puchalla s tým, že komora predstavila viaceré návrhy ústavnej ochrany nezávislosti advokácie. "Ide najmä o ústavnoprávne zakotvenie ochrany dôvernosti komunikácie medzi advokátom a klientom, ako aj nezávislého postavenia slovenskej advokácie," podotkol.

Dočasne poverený minister spravodlivosti Viliam Karas hovorí o jednoznačnej zhode, že akékoľvek diskusie o postavení a nezávislosti advokácie musia byť videné cez prizmu služby klientovi a fungovania právneho štátu. Legislatívne vylepšenia považuje v tejto súvislosti za sekundárnu vec. "Pre mňa je významné sa o týchto témach rozprávať a napĺňať literu zákona a medzinárodných dohovorov reálnou a konkrétnou ochranou práv občanov," podotkol.

Predseda Ústavného súdu SR Ivan Fiačan naznačil, že rýchle a nepremyslené zmeny môžu spôsobiť viac škody ako úžitku. Základné práva a slobody týkajúce sa slobodného výkonu advokácie sú podľa neho dostatočne chránené. "Iná vec je spôsob ich aplikácie," doplnil.



Prítomní sa na rokovaní zhodli na tom, že slobodná a nezávislá advokácia je jedným z nevyhnutných predpokladov účinnej ochrany základných práv a slobôd, ako aj fungovania demokratického a právneho štátu ako takého. "V záujme ochrany týchto práv a slobôd je nevyhnutné chrániť základné piliere právneho štátu, akými je popri nezávislosti justície aj slobodná a od štátnej moci nezávislá advokácia," uvádza sa v spoločnom vyhlásení. Prítomní zároveň podporili ďalšie vedenie odbornej diskusie o navrhnutých témach.

Advokátska komora zorganizovala pri príležitosti 33. výročia slobodnej a nezávislej advokácie aj bezplatné právne poradenstvo pre občanov. Podujatie sa uskutočnilo v stredu 26. apríla v 13 mestách.