Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Slovenská advokátska komora rekonštruuje svoje sídlo

Na archívnej snímke budova, v ktorej sídli Slovenská advokátska komora . Foto: TASR - Jaroslav Novák

Rekonštrukcia by mala trvať 15 mesiacov.

Bratislava 27. decembra (TASR) - Slovenská advokátska komora (SAK) rekonštruuje svoje sídlo na Kolárskej ulici v Bratislave. Počas decembra sa presťahovala do dočasných priestorov vo vedľajšej budove. V rozhovore pre TASR to uviedol predseda komory Martin Puchalla.

"Rekonštrukcia by mala trvať 15 mesiacov a potom sa plánujeme nasťahovať do vynovených a rozšírených priestorov. Dobrou správou je aj o niečo lepšia cena, ako ukazovali pôvodné odhady," priblížil Puchalla. Zmluvne dohodnutá cena s víťazným uchádzačom je 3,8 milióna eur bez DPH.

"Súčasná budova SAK bola dokončená v roku 1992 a odvtedy neprešla žiadnou výraznejšou rekonštrukciou. Členská základňa pritom medzičasom narástla viac ako dvadsaťnásobne a súčasné kapacity už nedokázali pokrývať naše potreby," ozrejmil predseda komory dôvody rekonštrukcie.

Technický stav budovy prestával byť podľa jeho slov vyhovujúci. "Pri rekonštrukcii sme zvolili model, v rámci ktorého veľmi citlivo rešpektujeme jej pôvodnú architektúru a zároveň získavame viac podlahovej plochy pre naše aktivity," doplnil Puchalla.

Slovenská advokátska komora je nezávislá samosprávna stavovská organizácia združujúca vyše 5600 advokátov a približne 2500 advokátskych koncipientov. Advokácia pomáha uskutočňovať ústavné právo občanov na obhajobu a chrániť ostatné práva a záujmy občanov a právnických osôb.