Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Slovensko

Strany konania môžu s Rozhodcovským súdom SAK komunikovať elektronicky

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

S rozhodcovským súdom tak budú môcť komunikovať aj prostredníctvom služby na Ústrednom portáli verejnej správy.

Bratislava 28. apríla (TASR) – Strany konania budú môcť komunikovať s Rozhodcovským súdom Slovenskej advokátskej komory (SAK) aj elektronicky. Na základe podnetov z praxe sa tiež znižuje percentuálna sadzba pri sporoch s vyššou hodnotou. TASR o tom informovali z mediálneho odboru SAK s tým, že rozhodcovský súd slúži na riešenie obchodných sporov medzi podnikateľmi.

Elektronickú schránku súdu budú môcť sporové strany používať v zmysle zákona o e-Governmente. S rozhodcovským súdom tak budú môcť komunikovať aj prostredníctvom služby na Ústrednom portáli verejnej správy.

Zmenou je aj čiastočná úprava sadzobníka. Doteraz bol poplatok za konanie určený šesťpercentnou sadzbou z hodnoty sporu. Po novom dochádza k zníženiu percentuálnej sadzby pri sporoch s hodnotou nad 500.000 eur zavedením trojpercentnej, respektíve jednopercentnej sadzby pre časť hodnoty sporu presahujúcej milión eur.

Šéf SAK Viliam Karas zdôraznil dôveryhodnosť a rýchlosť konaní na rozhodcovskom súde. "Priemerná dĺžka konania od podania žaloby po odoslanie rozsudku sa u nás stabilne pohybuje okolo štyroch mesiacov. Právoplatné rozhodnutie senátu je pritom vymožiteľné rovnako ako rozhodnutie všeobecného súdu," povedal.