Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Po dvoch týždňoch sa slovenskí samaritáni vrátili zo zničených Filipín

Na snímke sprava prezident Asociácie samaritánov Slovenskej republiky Marcel Sedlačko, členka Asociácie samaritánov Slovenskej republiky Dana Spišiaková a člen Asociácie samaritánov Slovenskej republiky Tomáš Dovjak počas tlačovej konferencie. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Slovenskí samaritáni spolu s rakúskymi kolegami pôsobili v poľnej nemocnici v meste Bogo.

Vysoké Tatry 13. decembra (TASR) – Po pätnástich dňoch pôsobenia sa slovenskí samaritáni vrátili z tajfúnom postihnutých Filipín. Päťčlenná skupina z Asociácie samaritánov (AS) SR v zložení Marcel Sedlačko, Tomáš Dovjak, Eva Rodáková, Dana Spišiaková a Katarína Hricišáková ošetrila takmer 1900 pacientov s rôznymi zraneniami a chorobami.

Slovenskí samaritáni spolu s rakúskymi kolegami pôsobili v poľnej nemocnici v meste Bogo. "Liečili sme respiračné ochorenia, zápaly horných dýchacích ciest, tonzilitídy, bronchitídy, bronchiálnu astmu, ale i podozrenia na TBC. Ošetrovali sme rany hlavne na dolných končatinách, ktoré boli ťažko infikované s lokálnymi a celkovými prejavmi zápasu, ale aj popáleniny, rezné, či sečné rany najmä na horných končatinách, ktoré vznikli pri oprave obydlí," vymenúva Sedlačko. Okrem toho tam boli problémy s hygienou, takže samaritáni museli ošetrovať aj rôzne kožné choroby. Mnohí z pacientov boli deti, objavili sa tu aj ľudia z veľkých vzdialeností, zo stanových táborov.

"Pre mňa bol najsilnejším zážitkom filipínsky národ. Je veľmi priateľský, otvorený, dobrosrdečný a vďačný. Stále bol niekto, kto sa na nás usmieval, mával, prejavoval vďačnosť za to, že sme tam a pomáhame ich ľuďom. Napríklad sa zastavilo pri nás veľké terénne auto s čiernymi sklami, vodiča nebolo za nimi vidieť, ale spustilo sa okno a veľký chlap nám s úsmevom poďakoval, že sme tu a pomáhame ich ľuďom. Boli to silné momenty," priblížil zážitky Sedlačko.

Slovenskí samaritáni si podľa neho odniesli z Filipín predovšetkým obrovskú skúsenosť s prácou v poľnej nemocnici v medzinárodnom tíme. Nielen s rakúskymi kolegami, s ktorými brázdia svet už niekoľko rokov, ale aj s nemeckou organizáciou LandAid. "Spoločne sme tak vytvorili perfektný a efektívny zdravotnícky tím," konštatoval Sedlačko. Veľký rozdiel medzi misou na Haiti a na Filipínach bol podľa neho i v tom, že AS SR vopred do krajiny vyslala Prieskumný Assessment tím, ktorý v krajine pôsobil deväť dní a pripravil pre Medic Team všetko potrebné. "Toto pred Haiti nebolo, a preto sme až na mieste boli často konfrontovaní s novými faktami, o ktorých sme nevedeli a výrazne ovplyvňovali naše pôsobenie," dodal Sedlačko.

Počas misie prirástol k srdcu slovenským samaritánom najmä jeden chlapček s veľkými očami. "Každodenné stretávanie s ním v nás zanechalo niečo, na čo budeme dlho spomínať. Nie všetko však dopadlo, ako by sme si priali. Naša každodenná práca, snaha pomôcť ako sme vedeli, ale koniec nebol vždy taký, ako by sme si priali," píše v denníku samaritána na stránke AS SR Rodáková.

Najhorší a najsilnejší tajfún v dejinách zasiahol územie Filipín 8. novembra, pričom postihnutých boli viac ako 4 milióny obyvateľov v 36 provinciách. Približne 800.000 ľudí muselo opustiť svoje domovy a podľa posledných odhadov má tajfún na svedomí 6000 mŕtvych. Najviac postihnutou oblasťou pritom bola Taclobanu.