Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Samosprávne kraje trvajú na zmenách pri voľbe riaditeľov škôl

Predseda Žilinského samosprávneho kraja Juraj Blanár. Foto: TASR

Združenie samosprávnych krajov SK8 volá po potrebe zrovnoprávnenia pozície zriaďovateľov - samosprávnych krajov s ostatnými zriaďovateľmi.

Bratislava 14. mája (TASR) - Samosprávne kraje naďalej trvajú na tom, aby zriaďovatelia mali silnejšie kompetencie pri menovaní riaditeľov škôl. Združenie samosprávnych krajov SK8 volá po potrebe zrovnoprávnenia pozície zriaďovateľov - samosprávnych krajov s ostatnými zriaďovateľmi.

"Na Slovensku sú všetci zriaďovatelia škôl a školských zariadení financovaní zo štátneho rozpočtu rovnakým spôsobom a taktiež rovnako zabezpečujú vzdelávací proces v zmysle tých istých zákonov, no pri vymenovaní riaditeľov má už každý iné podmienky," priblížil predseda Žilinského samosprávneho kraja Juraj Blanár (Smer-SD). Samosprávne kraje tento stav podľa jeho slov vnímajú ako nerovnoprávnosť.

"Títo neverejní zriaďovatelia majú možnosť od roku 2009 zo zákona uplatniť si právo veta pri voľbe riaditeľa radou školy, čo VÚC nemajú, napriek tomu, že sú rovnako financované," zdôraznil Blanár s tým, že rovnaké právomoci by mali mať aj samosprávne kraje. Ako dodal, krajské samosprávy majú zodpovednosť za 482 škôl.

Zmeny pri voľbe riaditeľov sú súčasťou balíka zmien v školských zákonoch, ktorý je v parlamente už v druhom čítaní. Po novom, ak zriaďovateľ nebude spokojný s kandidátom na riaditeľa, ktorého navrhla rada školy na základe výberového konania, písomne odôvodní svoj nesúhlas rade a na základe toho sa uskutoční druhé, úplne nové výberové konanie. Z neho vzíde kandidát, ktorý už bude pre zriaďovateľa záväzný a ten ho musí vymenovať do 30 dní.

O posilnení kompetencií zriaďovateľov však nechcú počuť školské organizácie a žiadajú stiahnuť legislatívny balík. "Vyjadrujeme zásadný nesúhlas s navrhovanou úpravou, ktorá zriaďovateľovi dáva právo nevymenovať do funkcie riaditeľa školy kandidáta, ktorý vyhral výberové konanie," píšu v stanovisku. Podpísali sa podeň zástupcovia Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku, Slovenskej komory učiteľov, Združenia základných škôl Slovenska, Asociácie riaditeľov štátnych gymnázií Slovenskej republiky a Asociácie stredných odborných škôl Slovenska. V dôvodovej správe k predloženej novele im chýba "akákoľvek analýza", ktorá by sa venovala stavu a rozloženiu kompetencií v školskej samospráve a jasne by definovala opodstatnenosť a potrebu navrhovanej zmeny.

Minister školstva Juraj Draxler (nom. Smeru-SD) už minulý týždeň avizoval o tejto téme rokovania so zástupcami samospráv, ale aj školských odborov a stavovských organizácií. Hovorkyňa rezortu školstva Beáta Dupaľová Ksenzsighová pre TASR potvrdila, že rokovania prebiehajú.