Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Slovensko

Samosprávy dostanú peniaze na zvýšenie platov kuchárok či školníkov

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Rezort uvoľňuje peniaze pre samosprávy štvrťročne.

Bratislava 30. apríla (TASR) - Samosprávy dostanú asi 4,59 milióna eur na zvýšenie platov zamestnancov škôl v druhom štvrťroku 2013. Vláda SR o tom rozhodla na dnešnom rokovaní.

"Zo sumy 4.585.997 eur smeruje pre vyššie územné celky 361.157 eur a pre obce a mestá 4.224.840 eur," uvádza sa v materiáli ministerstva financií. Vyššie územné celky a tiež obce a mestá by peniaze mali dostať do 14. mája.

Ministerstvo financií uvoľňuje peniaze na platy učiteľov materských, základných, umeleckých škôl, ale aj vychovávateliek, školníkov či kuchárok pre samosprávy štvrťročne. V tomto roku štát plánuje na tento účel použiť 18,4 milióna eur, čo je časť zo 68 miliónov eur, ktoré vláda vyčlenila na päťpercentné zvýšenie platov všetkých zamestnancov škôl. Zvýšenie platov o päť percent u nepedagogických zamestnancov nešlo priamo do tarifných platov ako u učiteľov, ale samosprávam, ktoré ich prerozdeľujú školám. Zvýšenie platov si zamestnanci škôl vybojovali koncom minulého roka počas štrajku.

Rezort financií v schválenom materiáli tvrdí, že bude v priebehu roka monitorovať výsledky hospodárenia samosprávy a sledovať ako plnia memorandum o spolupráci pri uplatňovaní rozpočtovej politiky podpísané v októbri minulého roka medzi vládou SR a ZMOS. "V ďalších štvrťrokoch bude ministerstvo financií postupovať pri poskytnutí dotácie v nadväznosti na výsledok monitoringu," uvádza sa v návrhu.

Šéf rezortu školstva Dušan Čaplovič (Smer-SD) nedávno informoval, že nepedagogickí zamestnanci v niektorých obciach sa nedočkali vyšších platov. "Obce tie peniaze vyplatili, ale siahli im na osobné ohodnotenia. Niekde im to znížili ešte viac, a tak sa im platy nieže nezvýšili, ale niekde sa im aj znížili o nejaké promile alebo jedno percento," vyhlásil Čaplovič. Minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) označil za "veľké svinstvo", ak niekto používa štátne peniaze a na druhej strane ľuďom berie prostriedky a používa ich na niečo iné. "Nerád by som uplatňoval princíp kolektívnej viny, ale vláda sa nakoniec môže rozhodnúť, že zmení svoje rozhodnutie," povedal vtedy Kažimír.