Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Samosprávy sa môžu registrovať do Európskeho týždňa mobility 2016

Ilustračné foto Foto: TASR/Martin Baumann

Cieľom je povzbudiť samosprávy EÚ k zavedeniu a podpore opatrení udržateľnej mestskej mobility a umožniť občanom vyskúšať alternatívne spôsoby dopravy, napr. pešiu chôdzu, bicykel či hromadnú dopravu.

Bratislava 3. augusta (TASR) - Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR, Slovenská agentúra životného prostredia a Nadácia Ekopolis vyzývajú samosprávy slovenských miest a obcí, aby sa zapojili do Európskeho týždňa mobility (ETM) 2016. Konať sa bude od 16. do 22. septembra a mottom aktuálnej kampane je Inteligentná a udržateľná mobilita - Investícia do Európy. TASR o tom dnes informovala Eva Ščepková z Nadácie Ekopolis.

Podmienkou registrácie je, aby štatutárny zástupca samosprávy podpísal Chartu 2016. V nej si môže vybrať z troch okruhov činností, ktorými sú zorganizovanie aktivity súvisiacej s ústrednou témou tohtoročnej kampane, zrealizovanie aspoň jedného trvalé opatrenia, ktoré prispeje k postupnému prechodu z auta na dopravný prostriedok šetrný k životnému prostrediu alebo zapojenie sa do Dňa bez áut. Ten bude 22. septembra a pôjde okrem iného o vyčlenenie jednej alebo viacerých zón v meste výhradne pre chodcov, cyklistov a verejnú dopravu.

"Samosprávy, ktoré splnia všetky tri kritériá, sa stanú zlatými účastníkmi, čo ich oprávňuje uchádzať sa o Európsku cenu ETM 2016. Môžu získať aj národnú cenu ETM 2016, a to v kategóriách aktívna samospráva, efektívne trvalé opatrenie a originálna aktivita," doplnila Ščepková. Bližšie informácie o možnostiach a podmienkach registrácie sa samosprávy dozvedia na webovej stránke www.eurotm.sk.

Kampaň Európsky týždeň mobility sa koná s podporou Európskej komisie od roku 2002. Jej cieľom je povzbudiť samosprávy EÚ k zavedeniu a podpore opatrení udržateľnej mestskej mobility a umožniť občanom vyskúšať alternatívne spôsoby dopravy, napr. pešiu chôdzu, bicykel či hromadnú dopravu.