Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Samosudca ukončil dokazovanie v korupčnej kauze P. Kažimíra

Na snímke guvernér Národnej banky Slovenska (NBS) a exminister financií Peter Kažimír (uprostred) stojí v súdnej sieni na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku v pondelok 4. septembra 2023. Foto: TASR Ondrej Hercegh

Hlavné pojednávanie má na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku pokračovať 22. marca prednesom záverečných rečí.

Bratislava 9. februára (TASR) - Dokazovanie v korupčnej kauze guvernéra Národnej banky Slovenska (NBS) a exministra financií Petra Kažimíra je ukončené. Hlavné pojednávanie má na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku pokračovať 22. marca prednesom záverečných rečí. TASR o tom v piatok informovala hovorkyňa súdu Katarína Kudjáková. Kažimír čelí obžalobe z trestného činu podplácania. Trvá na svojej nevine.

Podľa obžaloby Kažimír ešte ako minister financií opakovane požadoval od vtedajšieho šéfa finančnej správy Františka Imreczeho, aby okrem iného zabezpečil prednostné vyplatenie vratiek DPH viacerým firmám v objeme vyše troch miliónov eur. Imreczemu mal odovzdať úplatok 48.000 eur.

Kažimír na začiatku súdneho procesu vyhlásil, že je nevinný a obžalobu považuje za nezákonnú. Tvrdil, že nikdy neovplyvňoval žiadne daňové konanie v prospech a ani v neprospech žiadneho daňovníka. Zdôraznil, že Imreczemu, ktorý sa priznáva k prijatiu úplatku, žiadne finančné prostriedky neodovzdal.

Guvernéra NBS opätovne obvinili z prečinu podplácania na jeseň 2022. Predtým mu obvinenie zrušila Generálna prokuratúra SR. Vlani v apríli vydal sudca ŠTS trestný rozkaz, ktorým Kažimíra neprávoplatne uznal za vinného z podplácania a uložil mu peňažný trest vo výške 100.000 eur. Keďže prokuratúra aj obžalovaný podali proti trestnému rozkazu odpor, koná sa hlavné pojednávanie.