Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Samovrahov vlani ubudlo, najviac ich bolo v Banskobystrickom kraji

Ilustračné foto Foto: TASR

Muži sa najčastejšie o samovraždu pokúsili sebapoškodením ostrým predmetom, ženy priotrávením liekmi.

Bratislava 10. septembra (TASR) - Samovrahov vlani na Slovensku ubudlo. O život sa dobrovoľne pripravilo 567 ľudí, čo je o 61 menej ako rok predtým. Rovnako klesol počet pokusov o samovraždu, z 972 na 822. "V počte samovrážd prevažovali muži (493). Najčastejšie išlo o mužov vo veku 50 až 59 rokov (122)," uviedol hovorca ministerstva zdravotníctva Peter Bubla. Samovrahovia sa najčastejšie rozhodli pre smrť obesením, zaškrtením a zadusením, nasledovalo zastrelenie a skok z výšky. Najviac ich bolo v Banskobystrickom (97) a Nitrianskom (80) kraji, najmenej v Košickom (46).

"Rizikové sú sociálne činitele, najmä pokles životnej úrovne, vzostup nezamestnanosti aj pocit osamelosti," hovorí primár Psychiatrickej kliniky LF UK a UNB Nemocnice Staré Mesto Ivan André. Najviac prípadov je podľa jeho skúseností na konci zimy - v marci a najmenej v decembri. Pokus siahnuť si na život výrazne ovplyvňuje zdravie, telesné aj duševné. "Až 90 percent ľudí, ktorí dokonajú samovraždu, trpí súčasne nejakou psychickou poruchou. Známy je vyšší výskyt samovražedného konania u ľudí s ťažkými telesnými ochoreniami," doplnil psychiater.

V prípade pokusov o samovraždu sú vlaňajšie štatistiky pomerne vyrovnané, o život sa pokúsilo pripraviť 425 mužov a 397 žien. Najčastejšie išlo o ľudí vo veku od 30 do 39 rokov. Hlavným motívom činu pri pokusoch o samovraždu boli konflikty a rodinné problémy, osobné a existenčné problémy. Pre samovraždu sa najčastejšie rozhodnú slobodní ľudia či nezamestnaní. Muži sa najčastejšie o samovraždu pokúsili sebapoškodením ostrým predmetom (120), ženy priotrávením liekmi (192). "Z celkového počtu samovražedných pokusov tvorili demonštratívne pokusy 39 percent. U dievčat do 14 rokov bolo 79 percent pokusov vyhodnotených ako demonštratívne," priblížil Bubla.

Podľa štatistík WHO vo svete spácha samovraždu približne milión ľudí ročne, čo znamená, že každých 40 sekúnd si niekto zoberie život. WHO odhaduje, že do roku 2020 stúpne počet samovrážd až o polovicu a do roku 2030 sa práve samovraždy stanú jednou z vedúcich príčin úmrtia. Ich prevencii sa preto venuje dnešný svetový deň. Jeho tohtoročnou témou je "Podaj ruku a zachráň život". Cieľom je upozorniť na významnú úlohu poskytnutia pomoci v boji proti zbytočnej strate života.

V prípade, že zmeny správania, neprirodzené prežívanie pocitov, negatívna nálada či apatia pretrvávajú a nemajú tendenciu odísť, treba vyhľadať odborníka. "Mnohí však radšej siahnu napríklad po alkohole, ktorý problém nevyrieši," upozorňuje primár.