Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Šanca podá trestné oznámenie na predražené tendre na školské pomôcky

Predsedníčka strany Šanca Eva Babitzová. Foto: TASR/Martin Baumann

Predsedníčka strany špecifikovala prípad verejných obstarávaní na pomôcky pre technické vyučovanie z roku 2013, v ktorých zvíťazila firma Kvant.

Bratislava 2. februára (TASR) – Predražené a zmanipulované tendre, ktorým sa obstarávajú didaktické pomôcky do slovenských škôl sa konajú so súhlasom špičiek Smeru-SD. Na dnešnej tlačovej konferencii to uviedla predsedníčka mimoparlamentnej strany Šanca Eva Babitzová. Avizovala tiež podanie trestného oznámenia, ktoré súvisí s tendrami, spojenými so spoločnosťou Kvant.

Babitzová špecifikovala prípad verejných obstarávaní Štátneho inštitútu odborného vzdelávania (ŠIOV) na pomôcky pre technické vyučovanie z roku 2013, v ktorých zvíťazila firma Kvant. "V jednom prípade bola firma Kvant jediným uchádzačom v súťaži, v druhom prípade mala síce jedného konkurenta, ale obstarávanie vyhrala za obrovské milióny eur," uviedla Babitzová.

Dokumentovala, že prostredníctvom týchto obstarávaní rezort školstva cez ŠIOV obstaral napríklad desaťeurovú spájkovačku za 117 eur, reťazovú pílu, ktorej cena v obchode je 90 eur za 580 eur. Vrcholom je podľa Babitzovej plagát, ktorý ŠIOV podľa jej slov obstaral v súťaži za 492 eur. Ako upozornila, cenu nastavili ministerskí úradníci. "Tí sa rozhodli obstarať plagát za 492 eur, pričom ho nazvali súbor lineárnych učebných pomôcok na znázornenie plynoinštalačných prvkov," informovala Babitzová.

Šanca sa chystá podať trestné oznámenie za zanedbanie povinnosti pri správe verejného majetku. Formuláciu trestného oznámenia konzultuje strana s právnikmi. Babitzová priznala, že nemá dôkazy o personálnom prepojení medzi stranou Smer-SD a firmou Kvant. "Ak ŠIOV už do zmluvy napíše, že plagát stojí 492 eur, ak je v obstarávaní jediný uchádzač a obstaráva sa to takto predražene, je prehľadne jasné, že sa im rozdávajú peniaze s vedomím Smeru-SD," uviedla Babitzová.

ŠIOV: Tvrdenia E. Babitzovej o predražených tendroch sú nepravdivé

Tvrdenia o predražených tendroch na učebné pomôcky, ktoré na dnešnej tlačovej konferencii uviedla predsedníčka mimoparlamentnej strany Šanca Eva Babitzová, považuje Štátny inštitút odborného vzdelávania (ŠIOV) za nepravdivé. Organizácia ministerstva školstva zdôrazňuje, že verejné obstarávania z roku 2013 na dodanie didaktických pomôcok pre podporu polytechnickej výchovy na základných školách sa diali v súlade so zákonom.

ŠIOV vyvracia tvrdenia Babitzovej, že by v tendri bola zvýhodnená spoločnosť Kvant, ktorá tendre vyhrala, a tiež Babitzovej informácie, že by nemala v súťaži konkurenta. Lenka Dorčáková zo ŠIOV pre TASR uviedla, že v prvom verejnom obstarávaní pre projekt Dielne 1 na interiérové vybavenie odborných učební sa súťaže zúčastnili tri spoločnosti - MY DVA Slovakia, KVANT a AutoCont. "V druhom na dodanie didaktických pomôcok v projekte Dielne 2 súťažili štyri spoločnosti - Tibor Varga TSV papier, Kvant, Merci a Datalan, ktoré sa prihlásili aj do elektronickej aukcie," dodala Dorčáková.

Zdôraznila, že výsledkom elektronickej aukcie bola cena, ktorá bola o viac ako pol milióna eur nižšia ako predpokladaná hodnota celkovej zákazky na dodávku didaktických pomôcok.

Dorčáková poukázala v tejto súvislosti aj na to, že v cene dodávky v prípade prvého i druhého národného projektu je premietnutá jednak presne zadefinovaná technická špecifikácia, ako aj súvisiace služby. Konkretizovala, že ide o náklady na dopravu, vynosenie, montáž, odovzdávanie a kontrolu tovaru na miestach dodania, expresný záručný servis či zaškolenie osôb na využívanie tovaru. "Napríklad v prípade projektu Dielne 2 išlo o rozvozy na 177 základných škôl v 161 miestach Slovenska s tromi až piatimi rozvozmi na každú školu, čo predstavuje 200.000 až 350.000 najazdených kilometrov," informovala Dorčáková.